Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Slutet för mänskligheten" - Så säger USA:s kändiselit efter Trumps seger

USA:s kändiselit tävlade i att ta avstånd från Donald Trump. Nu chockas de av republikanens seger i det amerikanska presidentvalet.

Annons

Sångerskan Cher har tidigare hotat att "lämna planeten" om Trump vinner. I sina tweets under natten skräder hon inte orden, och talar om "slutet för mänskligheten" och att hon är rädd för ett tredje världskrig: "Be med mig", skriver Cher och undrar om det hela är en ond mardröm, och upprepar att hon inte kan stanna i USA. Hon byter också ut Trumps namn mot en toalett och en gris-emoji. "Precis som Tyskland på 30-talet har ilska och vrede slukat vår nation. (...) Han kanske har vunnit Amerika, men han har inte vunnit oss amerikaner. Vi är bättre än honom", skriver stjärnan.

Cher är en av många som chockas över Trumps framgångar.

Madonna, som hölls en improviserad stödkonsert för Clinton så sent som kvällen innan valet, försöker hålla hoppet uppe: "En ny eld har tänts. Vi ger aldrig upp", twittrar hon, medan Ariana Grande kommenterar att resultatet är "oerhört skrämmande".

Skådespelaren Chris Evans skriver att detta är "en pinsamhet" för USA: "Vi låter en demagog leda vår stora nation. Jag är förtvivlad". Komikern Sarah Silverman ber om hopp och skådespelerskan Mia Farrow vill ha lugnande medel och skriver att landet ser ut att få "en rasistisk president", medan sångaren Adam Lambert undrar om de som röstade på Trump verkligen såg någon av hans debatter.

Författaren JK Rowling skriver trotsigt att "vi står upp för de sårbara. Vi utmanar inskränktheten. Vi låter inte hatretorik bli normaliserad". Rapparen Snoop Doggs kortfattade kommentar lyder "åt helvete med det här" och hotar med att flytta till Kanada efter Trumps seger. Kanye West har också svårt att ta in vad som har hänt: "Jag hoppas att Obama ska komma fram och säga att allt är ett skämt och att han stannar en tredje period."

Sångerskan Lady Gaga twittrar att hon inte kan tro att det är sant: "Hillary borde ha vunnit en jordskredsseger". Hon skriver också att Trumps kandidatur till presidentposten var ett skämt – "och nu händer detta". Hon uppmanar sina följare att stå upp för "jämlikhet och kärlek".

Sångerskan Katy Perry har varit en av Hillary Clintons starkaste supportrar, och hennes låt "Roar" har blivit som ett ledmotiv för Clintons kampanj. "Jag kommer att gråta bort mina lösögonfransar i natt", twittrar hon. Under Clintons valvaka i New York i natt höll hon ett brandtal för Clinton och för tolerans, och berättade samtidigt att hennes föräldrar stödjer Trump:

– Men vet ni vad? Vi kommer fortfarande sitta vid samma bord på Thanksgiving, sade hon.

LÄS ÄVEN: Donald Trumps segertal i sin helhet

Mer läsning

Annons