Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggbögarna gör debut i SVT – se klipp här

Tidigare i höstas besökte Östersunds-Posten Daniel Österhof och Michael Westlund i Grönviken. Då hade SVT:s ”Det sitter i väggarna" just varit på besök, under tisdagen 29 november 20.00 visas avsnittet på SVT1.

Annons

Läs också: Michael Westlund och Daniel Österhof gästar Sveriges television

– Hade vi vetat vad vi gav oss in i med huset, hade vi förmodligen aldrig vågat, berättar Daniel.

Det har varit fullt upp i fyra år. Det första året med att städa undan på gården och i byggnaderna, det andra året med att riva, det tredje med att bygga fasad och hissa upp huset och det fjärde med att bygga om reglar och golv samt att isolera huset. Allt detta trots att de aldrig tidigare har sysslat med bostadsbyggande eller renovering.

Erika Åberg ger Michael Westlund och Daniel Österhof kunskap om byggnadsvård.

Mitt i allt detta snubblar Michael över en serie som heter "Det sitteri väggarna" på SVT Play. Han får idén att det vore roligt att medverka i programmet och ett mail senare var processen igång. SVT ville komma till Grönviken för att dokumentera gårdens historia och hjälpa till med ett restaureringsprojekt.

I juni anlände TV-teamet på sex personer inklusive två programledare. Det blev fullbokade dagar med filmning från morgon till kväll varje dag i två veckor.

– Jag har aldrig varit med i TV förut, så för mig var det lite ovant att stå och prata framför kamerorna. Många scener filmades flera gånger för att fånga olika vinklar. Det var spännande att se hur det faktiskt fungerar bakom kameran och hur ett professionellt team arbetar för att få ihop ett sådant här program, säger Michael.

Köket i Grönviken har fått nya kakelplattor och ny väggpapp.

Christopher tog dem med runt i byn och de har börjat se saker ur ett nytt perspektiv.

– Vi har fått reda på så mycket häftiga saker som vi inte hade en aning om och som vi är så stolta över. Vi känner nästan att vi har fått mer ansvar för gården nu. Vi har kommit vårt sommarställe mycket närmare, fortsätter Michael.

– Ja, vi har investerat så mycket tid och kärlek. Jag har väldigt svårt att se att vi någonsin kommer att släppa marken och gården, vi finns ju här nu. Att få veta historien om gården kopplat till att lära sig hur man restaurerar har gjort att intresset förbyggnadsvård bara har blivit större. Det som har hänt tidigare gör att man vill tillbaka och bevara det gamla. Men det kommer dock att förbli ett sommarställe. Vi har inga planer på att flytta från Stockholm, tillägger Daniel.

Svärtning av vedspis ger härligt smutsiga fingrar.

Norrländsk idyll. Många nyfikna brukar köra förbi för att få en glimt av gården.

Kaklet i köket behövde lagas.

(Fakta)

Namn: Michael Westlund och Daniel Österhof

Gör: Michael är musikalartist och Daniel IT-projektledare

Bor: Michael växte upp i Valbo, är sambo med Daniel i Stockholm och de har sommargården Grönviken i Jämtland

Grönvikens gård: Boningshuset byggdes på 1860-talet men gården har spår från 1700-talet

Aktuella: Medvekar i SVT1:s programserie "Det sitter i väggarna" med byggnadsantikvarien Erika Åberg från Gävle och historikern Christopher O'Regan

Historier: Kan vara Grönvikens första gård, det finns ett rykte om ett mord och en gömd kropp i kökssoffan.

Facebook: Har gruppen "Byggbögarna" med inlägg om arbetet på gården i Grönviken

Roligt projekt. Erika och Daniel arbetar med köket och Michael kan inte låta bli att spexa.

Radarparet. Christopher O'Regan och Erika Åberg leder populära

Mer läsning