Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ELIN OLOFSSON: Brittisk humor som räcker längre än längd

/

Såg du Alan Carr på Skavlan förra fredagen?

Annons

Jag tittar sällan på Skavlan numera men när jag såg att en av (alla ...) mina brittiska humorfavoriter skulle vara med bänkade jag mig förstås.

Jag har minst 25 brittiska favoritkomiker. Kanske 30.

Och jag har en tendens att snöa in fullkomligt på det jag snöar in på ... (till förtret för både min omgivning och mig själv) och brittisk standup, humortalkshows och så kallade panel shows tillhör det jag mentalt hetsätit på kvällarna de senaste fyra-fem åren.

Jag är bekräftat omättlig när det gäller den brittiska humorn.

Jag ser allt från Qi till 8 out of 10 cats till Would I lie to you till Graham Norton show till Miranda till Have I got news for you till Alan Carr: Chatty Man.

Du hör ju.

Och när jag då och då trots allt letar mig ut från lägenheten och slutar titta för en stund för att i stället umgås med verkliga människor, till exempel på fester och middagar, då hör jag mig själv konstant referera till de brittiska komikerna, till böcker de skrivit, tv-shower de medverkat i – jag tror till och med jag ibland drar skämt som de dragit.

Det här har förstås gått för långt.

Jag håller på att bli den där olidliga, nyfrälsta längdåkaren, den blivande elitmotionären som just köpt det dyraste skidpaketet, specialimporterat hemlig valla och kommer i tävlingsdräkt med fartränder (på överkroppen, inte i kalsongerna, jag insinuerar inte att hen inte tål kosttillskottet hen lagt senaste månadslönen på) till första teknikpasset – fast inom brittisk humor.

Ja, som jag går runt och tjatar om det här.

Jag fullkomligt bubblar över av iver att prata om Stephen Frys eminenta självbiografier, Jo Brand allmänna briljans, David Mitchells medelklass-sarkasmer, Miranda Harts självdistans, Jack Dees butterhet, Rob Brydons snällstygga framtoning, Sarah Millicans vardagsskoj om bröst, skilsmässor och sötsug (jo, jag har också tagit ett bakverk ur soporna en gång och ätit upp det) och ...

Ja, jag ska ge mig nu.

Men om du blev minsta lilla nyfiken på Alan Carr när du såg honom på Skavlan rekommenderar jag hans självbiografi "Look who it is!" – den finns hos nätbokhandeln och dessutom på ljudboksappen Storytel, inläst av honom själv (jo, han har en röst bara en mor kan älska tänker man – men sedan börjar man faktiskt uppskatta den!).

Alan Carr var med i Skavlan för att han är på väg ut på Norgeturné, men hans kollega Jimmy Carr (inte släkt, mycket elakare humor, mycket kul) kommer till Sverige i vår och dessutom rapporterar sajten tvdags.se att den svenska upplagan av Would I Lie to you, med Anna Mannheimer, Fredrik Lindström och Johan Glans som fasta deltagare, får premiär lördag 19 mars i SVT.

Ser du nu?

Det är inte bara jag!

Den brittiska humorvågen är på väg in över Sverige.

Och snart är det längdskidåkarna och inte jag som ska låsas in på toaletten på festen för att få tyst på det alltför insnöade babblandet.

Cheerio.

Mer läsning

Annons