Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nolervik: Den barmhärtige samariten

Det finns nättroll. Och det finns de som nästan inte bryr sig.
Och så finns Kim. Den barmhärtige samariten.

Jag kanske aldrig har träffat en snällare, hjälpsammare och mer omtänksam människa än Kim Loft. I tider när så mycket går ut på att vara elak och hatisk mot människor går Kim den motsatta vägen.

För honom är det själva meningen med livet. Att hjälpa.

Det här är en berättelse om hur det är att nattvandra, och om att ta rätt beslut i svåra situationer. Men det kanske mest är en berättelse om en snäll människa.

Kim är nattvandrare. Han är dessutom grindvakt på ÖFK:s hemmamatcher. Han har hjälpt till under kälkhockey-turneringen som precis avslutats och han är med i sjöräddarna. Han har också gått kurser i hjärt- och livräddning, allt för att vara beredd varhelst en människa befinner sig i nöd.

– Jag gör det för att finnas till hands för andra. Jag känner att det är viktigt och det är också roligt. Jag vill gärna vara ute, inte sitta hemma, jag ställer alltid upp när det behövs folk.

Kim har en funktionsnedsättning och en fast diagnos som när han var yngre gjorde det svårt för honom att koncentrera sig och även att få arbete.

– Jag har något sorts handikapp. Det är en form av adhd. Diagnosen fick jag som liten, säger Kim.

Sedan några år jobbar Kim under Mica (Människan i centrum Arbete) och tvättar bilar för Östersunds kommun. För det har han 40 kronor om dagen.

Hur han får det att gå ihop?

– Jag är förtidspensionär och får även aktivitetsersättning, säger Kim.

Han tycker att det är ett bra sätt att komma ut i arbete, men skulle vilja göra något annat. Han tänker fråga om han får jobba någon dag med vaktmästeriet på Jämtkraft arena.

Vad drömmer du om? Vad vill du göra, frågar jag.

Kim funderar litet.

Han säger:

– Det har jag inte tänkt på, kanske ordningsvakt. 2010 var jag på Fröjdholmen och jobbade på danserna och träffade både poliser och ordningsvakter. Det såg intressant ut.

Det var något år efter det som Kim tog kontakt med gruppen Östersunds nattvandrare.

Där var han välkommen och det var en tid som Kim gärna tänker tillbaka på.

– Jag var med ett år, det kunde vara en eller två gånger i månaden. Det gick hur bra som helst. Vi gick uppdelade i små grupper om två eller tre personer. Vi fick aldrig gå själva om det skulle hända något.

En dag fick Kim ett meddelande från en av ledarna att han kanske skulle byta område. Att gå på stan var förenat med risker och Kim fick rådet att gå i lugnare områden i stället. Som Torvalla och Körfältet.

– Det var inget speciellt som hände, som gjorde att de ville flytta på mig. Jag vet inte varför. De skrev att det inte var för att vara taskig, men de trodde inte det var något för mig att nattvandra eftersom det var så mycket slagsmål och bråk på stan.

Då slutade Kim helt ett tag med att nattvandra. Men när det tidigare på vårvintern i år blev aktuellt på nytt med att gå för en säkrare stad anmälde sig Kim på nytt. Han kände att han ville hjälpa till.

I dag nattvandrar Kim med gruppen "För en goare stad" som leds av Cescen Petrusson. Där har han funnit sin plats, och han älskar att vara med.

Cescen:

– Jag kan uttala mig om vad Kim betyder för "En goare stad" och vilken tillgång han är. Det finns inte den minsta oro från min sida på något vis i någon situation. Kim är go och glad och sprider värme och glädje i gruppen. Han har även lett någon av grupperna och det har fungerat jättebra. Han är den mest pålitliga person man kan tänka sig.

Cescen:

–Jag träffade Kim första gången på ÖFK-matcher på arenan. Då såg jag ju vilken tillgång han var. Plikttrogen, alltid glad och trevlig, positiv. Grindvakt lämnar ibland sina positioner, det kan bli lite gnäll när tålamodet tryter. Men Kim står alltid där, och han kommer i tid och är rolig och trevlig.

Det här med att tillhöra en grupp och känna sig behövd är viktigt även för Kim. Han är ständigt aktiv.

–Ja. Jag håller på med annat också. Jag är också med i Sjöräddningssällskapet. Har lite övningar då och då, livräddningsövningar. Hoppar i kallvattnet.

– Och så har jag varit med i kälkhockeyn, hjälpte domarna, gav dem kaffe, frukt till lagen.

På fritiden skjuter Kim luftgevärsskytte och tränar kampsport.

– Jag tränar Jiu-Jitsu och självförsvar två dagar i veckan.

Kan du berätta om du någon gång ryckt ut i skarpt läge för att hjälpa någon?

– En gång när jag och några kompisar var på Mittpunkten i Östersund. Då såg jag ett äldre par där kvinnan såg förtvivlad ut och mannen dreglade. Det såg ut som om han drabbats av något. Många människor gick förbi utan att agera. Så jag sprang fram och frågade hur det var, och mannen sa att han mådde dåligt och behövde hjälp. Jag ringde efter ambulans, och så kom de och hämtade honom.

Sådan är Kim.

Ps. Fick precis ett meddelande från Cescen. Han skriver att han gick ut med ett meddelande till nattvandringsgruppen om att gå i kväll eftersom det är 50-dagarskväll för studenterna. Den förste att anmäla sig var – Kim!ds.