Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nolervik skriver om Jämtland i ny bok

Med viss inspiration av journalisten och debattören Po Tidholm släpper snart en trio lokala skribenter en reportagebok om dagens Jämtland.

Annons

Det är ÖP-journalisterna Per Arnsäter och Stefan Nolervik, som tillsammans med frilansskribenten Peter Arnemo, ställt samman vad som ska bli en så kallad storpocket med titeln ”Fagert är landet – en reportagebok från Jämtland”.

För de som känner Stefan Nolervik genom hans mångåriga journalistik, vet också att han jobbar för ett gränslöst och öppet samhälle, med mindre nationalism, provinsialism och regional-romantik.

Boktiteln kan kanske tolkas lite annorlunda än det du står för?

– Vi älskar Jämtland, och vi vill att många andra ska upptäcka den här platsen – och få plats här. Boken är en samhällsskildring som tar temperaturen på Jämtland 2011–2014. Vi har gjort en resa med nedslag i olika företeelser här och berättar om läget så som vi upplever det, vi kommer inte med någon konklusion, säger Stefan Nolervik.

– Det är en dubbeltydig titel. Vi berättar inte heller bara om fagra saker, det finns även en del mörker. I grunden tycker vi om landskapet, och det är ingen romantiserad bild vi ger, fyller Per Arnsäter i.

De är även medvetna om att det för ungefär ett år sedan gavs ut en bok med snarlik titel – om lokal graffitikonst.

– Vi fastnade för titeln innan vi visste om den andra boken, säger Per Arnsäter.

Deras boks innehåll är medvetet spretigt berättar Per och Stefan, och nämner att det handlar både om nyskrivet material såväl som omarbetade reportage och artiklar ur ÖP. Det handlar om exempelvis ungdomars situation i Bräcke, en indragen bankomat i Gäddede och flyktingöden.

Boken består av ett 20-tal reportage som främst presenteras i textform, även om en del bilder finns med.

– Det är ingen helhetsbild vi ger, men det är en djupdykning i samtiden. Glesbygd lyser igenom som ett gemensamt tema, säger Per Arnsäter.

Idén till boken fick Peter Arnemo för cirka ett år sedan, men arbetet har pågått organiserat sedan i höstas. För bokens förord svarar artisten och låtskrivaren Ellen Sundberg från Bjärme.

Hon skriver bland annat:

”Det senaste halvåret har jag varit på många ställen. Ställen jag aldrig skulle besökt om det inte var för musiken. För mig har Jämtland alltid varit det finaste stället jag vet. Jag har insett att jag har varit rätt trångsynt eftersom jag alltid konstaterat att vart jag än har varit, så var Jämtland både finare och bättre. Men jag har ändrat mig. Jag ser fortfarande Jämtland med samma ögon, men jag ser andra ställen och platser med nya ögon. Ju mer jag får se och uppleva, desto mer ser jag i varje ställe och plats jag kommer till. Det är konstigt att man kan ändra sin syn på saker och ting på så kort tid.”