Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nolltolerans mot tobak stoppar inte rökningen

"Det känns otroligt bra att vi i Jämtlands län tar på oss ledartröjan i den här viktiga frågan"
Anna Hildebrand (MP) är stolt över att Jämtlands läns landsting är det första landstinget som ansluter sig till initiativet Tobacco Endgame - Rökfritt Sverige 2025.

Enligt beräkningar orsakar rökningen i Jämtlands län runt 90 dödsfall årligen med ekonomiska kostnader på ungefär 400 miljoner kronor per år. Landstingets mångåriga engagemang för att stoppa rökning är därför väldigt positivt. Rökningens dödliga skadeverkan är tillsammans med fetma och alkohol en av vår tids stora folkhälsoproblem.

Samtidigt riskerar folkhälsopolitiken att missa målet genom sin nolltolerans mot all tobak. Landstinget intar idag samma nolltolerans gentemot både snus och cigaretter utan att särskilja den skadeverkan som kommer från respektive tobaksprodukt. Rökning ger cancer – och dödar. Snus ger gula tänder och bör inte brukas under graviditeten. Båda produkterna orsakar en skada, men respektive skadeverkan spelar i olika ligor. Sett ur skadeverkan är det som att jämföra en Porsche med en Peugeot.

Sedan länge är det förbjudet att bruka snus som anställd i landstinget. Förvisso följs inte förbudet särskilt väl bland de anställda. Den skarpsynte kan notera att flera av de anställda brukar snus.

Och inte är det något att skämmas för. Beslutet att förbjuda de anställda att snusa under arbetstid är korkat. Vad skulle konsekvensen vara för den som blir upptäckt? Uppsagd på grund av tjänstefel? Rent trams.

Sedan tidigare har forskare i Norge konstaterat att snus är (relativt) bra för folkhälsan.

– Många tobaksmotståndare tycker att kampen mot tobak är viktigare än kampen mot tobaksrelaterade sjukdomar och att reducera dessa. I Norge har vi sett en rad undersökningar som gjort rökarna felinformerade kring skillnaden mellan riskerna mellan snus och cigaretter, sa forskningsledaren Karl Erik Lund för ett drygt år sedan när resultaten publicerades.

Det allra mest hälsosamma valet är naturligtvis att inte bruka tobak alls. Precis som man inte ska dricka alkohol eller äta godis.

Men vi är bara människor och söker oss således till njutningsprodukter av olika slag. Politiken kan inte förmå att omprogrammera det mänskliga beteendet och en nolltoleranslinje är därför orimlig. För att nå framåt i folkhälsopolitiken bör man därför skifta till en betydligt mer realistisk linje om minskad skadeverkan.

En sådan linje behöver inte bottna i att landstinget går ut och rekommenderar sina anställda att snusa i stället för att röka. Nej, det räcker med att folkhälsopolitiken fokuserar på att minska rökningen i stället för tobaksbruket i sig. Exempelvis genom en höjd skatt på cigaretter – trots risken för ökad smuggling. Smuggling ska bekämpas genom kontroll inte generösa skattenivåer. Förbudet mot att bruka snus på arbetstid i landstinget kan dessutom hävas. Särskilt som det är ett folkhälsopolitiskt experiment som varken hjälper de anställda eller fungerar särskilt väl.