Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordkorea avlossade ny robot över Japan

Under måndagskvällen avfyrades en robot från Nordkorea som passerade över Japan och slog ned i havet. Befolkningen uppgavs hålla sig inomhus och skyddade.

Roboten uppges ha skjutits upp 22:58 svensk tid och slagit ned i vattnet 118 mil öster om den japanska ön Hokkaido, omkring 14 minuter senare efter att roboten skickats iväg enligt SVT.

Det finns i nuläget inga rapporter om skador men Japans premiärminister Shinzo Abe uppger att man vidtar alla åtgärder för att skydda befolkningen.

– Vi kommer att anstränga oss till vårt yttersta för att beslutsamt skydda vårt folks liv, säger han enligt TT.

Yoshihide Suga som är landet kabinettsekreterare uppger att Japan kommer att ge svar på den senaste robotuppskjutningen. Han har berättat att man kommer att inleda ett samarbete med USA, Sydkorea och andra beröra nationer för att kunna ge svar ett lämpligt svar.

– Den här ballistiska missilen verkar ha flugit över vårt territorium. Det är ett enastående, allvarligt och stort hot mot vår nation, säger han enligt Reuters.

Nordkorea har under sommaren vid två andra tillfällen testat långdistansrobotar med kapacitet att nå USA, vilket kan ses som en upptrappning eftersom roboten måste flyga över Japan för att nå USA, skriver TT.

USA:s president Donald Trump har sedan tidigare hotat med att Nordkoreas robotuppskjutning ska mötas med "eld och raseri" skriver TT,