Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

NordStream2: "Huvudlöst" att bygga rören som sätter Europas solidaritet på prov

Artikel 4 av 5
Almedalsveckan 2016
Visa alla artiklar

"Det här är fel budskap vid fel tidpunkt från EU. Det är en fråga som vi behöver adressera med ett mycket stort allvar."


Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs är mer än tydlig i en trädgård intill Visby ringmur i ett samtal med ledarsidan om den rysktyska gasledningen NordStream 2.

Samtalen om NordStream finns att lyssna på i Podd 72. Finns att ladda ned på iTunes och Acast . Avsnitt #14 handlar bland annat om NordStream2.

Läs mer: Stoppa de nya gasledningarna

Tio länder, däribland Lettland, har skrivit till EU-kommissionen för att stoppa gasledningen. Konsortiet där ryska Gazprom är hälftenägare vill lägga två nya ledningar i botten på Östersjön trots att gaskapaciteten för handel mellan Ryssland och EU är långt ifrån fylld.

Dessutom väntas Europas behov av gas på den gemensamma energimarknaden minska till följd av energieffektiviseringar och satsningar på förnyelsebar energi. Och som en centralt placerad person I Bryssel uttryckte det, skulle det finnas ett EU-förbud mot dåliga investeringar skulle NordStream stoppas omedelbart.

Läs mer: "Galenskap" med fler gasledningar i Östersjön

Nej, det är inte marknadsekonomi som driver fram NordStream 2 (som omfattar ledning nummer tre och fyra), istället handlar det om ett maktpolitiskt spel där Ryssland vill slippa Ukraina och Polen som transitländer. Därigenom skulle ledningarna Yamal och Broderskap få förfalla och all gas gå genom NordStream. På så sätt kan fler länder bli utsatta för rysk påverkan.

"Detta är ytterligare ett instrument för Ryssland att göra en del länder mer beroende (av rysk gas)", förklarar Edgars Rinkēvičs.

Baltikum har jobbat länge med att diversifiera sin elförsörjning, både genom byggandet av en LNG-terminal i Litauen och sammankopplingen med den nordiska elmarknaden med Nordbalt-kabeln och berörs inte direkt av planerna.

Läs mer: NordStream spräcker europeisk enighet medan Sverige duckar

Sverige har hittills hållit låg profil i NordStream 2, första parti att gå emot bygget var Liberalerna som nu också får stöd av Moderaterna.

"Med det säkerhetspolitiska läget vi har idag är det helt huvudlöst att bygga en andra rysk gasledning i Östersjön", säger Maria Weimer (L), energipolitisk talesperson i ett samtal i Podd72.

NordStream 2 behöver en rad klartecken för att kunna byggas. I Slite vill man använda hamnen och lägga upp rör, där har Region Gotland redan gett klartecken till ett hyresavtal på 50 miljoner kronor. Svenska regeringen behöver också lämna tillstånd innan bygget kan börja.

Men även EU-kommissionen kan komma att stoppa bygget utifrån EU-lagstiftning.

"Om vi kunde stoppa South Stream utifrån europeisk lag, så borde samma sak gälla NordStream. Det handlar om EU:s effektivitet och solidaritet som en helhet", säger Edgars Rinkēvičs.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte succén Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar