Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norge och Japan i Flyktingloppet

/
  • Damjuniorklassen i lördagens Flyktinglopp vanns av Hedda Bångman, Offerdal, här tillsammans med kransgutten Morgan Aagård.
  • Henrik Ottosson går i mål som segrare i herrjuniorernas klass.
  • Starten har precis gått av lördagens upplaga av Flyktingloppet.
  • Herrklassen slutade med spurtduell mellan Johan Kjölstad och John Kristian Dahl, som den senare vann med ett nödrop. Det var Dahls andra seger i Flyktingloppet.
  • Kranspojken Morgan Aagård tillsammans med damsegraren Masako Ishida, Japan.   Foto: Audun Fagerli

Två rutinerade kämpar vann den 66:e upplagan av Flyktingloppet.
John Kristian Dahl, 34 år i fredags, vann herrklassen medan meriterade japanskan Masako Ishida, också 34, var bäst bland damerna.

Annons

Flyktingloppet modell 2015 går till historien som den märkligaste tävlingen någonsin. Aldrig tidigare har loppet körts enbart på norsk mark och dessutom i form av ett förkorat varvlopp.

Svenska tävlingsledaren, Bente Bruvoll, var nöjd med utfallet av den förändrade tävlingen, med start och mål i Nordli.

– Det blev en bra lösning. Vi ville inte ställa in och åkarna var nöjda. Men vi hoppas att det här var första och sista gången som vi var tvingade till det här. Nästa år vill vi köra loppet från Norge till Sverige.

Det stora dragplåstret, Petter Northug, strök sig tyvärr eftersom hans förkylning inte gav med sig. Även lillebror Thomas Northug kastade in handduken.

Herrsegern gick dock ändå till Norge. John Kristian Dahl – 2014 års Vasaloppsvinnare – vann en upploppstrid mot landslagskompisen Johan Kjölstad.

Trean Jens Burman, Åsarna var hela fyra minuter bakom. Långloppsspecialisten Jerry Ahrlin hade en tyngre dag och slutade fyra, 1.42 bakom Burman.

Någon spurtduell blev det aldrig i damklassen. Masako Ishida var helt överlägen och distanserade Frida Hallquist, Åsarna, med över fyra minuter på 40 kilometer.

Japanskan är sitt lands mest meriterade skidåkare, med bästa meriter som en femteplats på 30 kilometer vid OS 2010, samt en pallplats från ett VC-lopp i Trondheim 2009, också det på 30 kilometer.

Som väntat var det mest Norge i topp i de flesta av de 16 klasserna. Två svenska åkare var dock bäst i sina respektive klasser under lördagen.

Åsarnas Henrik Ottosson – son till Jan Ottosson – vann H17–20 medan Hedda Bångman, Offerdal, var överlägsen i damjuniorernas klass.

Fotnot: Flyktingloppet är en tävling till minne av de personer som flydde från Norge till Sverige under andra världskriget. Tävlingens motto är därför "i flyktings spår för frihet och fred".

Annons