Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norgekännaren Håkan Larsson (C): "Vi har mycket att lära av Norge"

Hallå där Håkan Larsson, ordförande för Centerpartiet i Krokom, Norgekännare samt tidigare riksdagsledamot med en bakgrund som politisk chefredaktör på ÖP 1988-2002.

Vilka frågor kommer att avgöra det norska valet på måndag?

Det tre stora och förmodligen avgörande frågorna är centralisering kontra decentralisering, invandringspolitiken och klimatfrågan. Man skulle kunna tala om ett distriktsuppror kopplat till bland annat tvångssammanslagningar av kommuner samt till frågan om hur den polisiära närvaron ska fördelas över landet. Invandringsfrågan fortsätter inte minst Fremskrittspartiet, med partiledaren Siv Jensen i spetsen, att driva. När det gäller klimat och miljö handlar konflikterna om huruvida Norge ska gå vidare med oljeutvinningen. Ska man borra kring Lofoten, eller bör Norge tvärtom ta ett större klimatansvar och avveckla?

Senterpartiet ser ut att göra ett riktigt bra val, hur kan det förklaras? Vilka profilfrågor har gett partiet denna skjuts?

Sp har gynnats av att man har tagit strid mot regeringen där denna i vissa avseenden har börjat avvika från den traditionella norska distriktspolitiken, som i förslaget till ny Sverige-inspirerad polisorganisation. I vissa delar av landet, som i Hedmark till exempel, har även vargfrågan varit viktig. Att kräva mer jakt på varg har varit populärt i områden där vargen upplevs som ett problem.

Bör Senterpartiet betecknas som ett populistparti?

Det tycker inte jag. I grunden är det samma idégrund som i svenska Centerpartiet och i motsvarande agrardemokratiska partier. Partiet vill bevara den norska distriktspolitiken, för att hela landet ska leva och brukas. Det är ett tydligt ideologiskt parti som följer en klar linje.

Men varför anspelar man så mycket på centraliseringshotet trots att Norge inte alls är särskilt centraliserat?

Partiet är helt enkelt på sin vakt när man ser sådana tendenser. Man befarar exempelvis att den lokala polisen kommer att försvinna på en del håll, och den svenska omorganiseringen har varit en avskräckande faktor i sammanhanget.

Hur kommer det sig att norska Sp söker regeringsmakten med Arbeiderpartiet? Motsvarande scenario skulle te sig osannolikt i Sverige, där C tvärtom markerar skarp distans till socialdemokratin.

Man håller enligt min mening hårdare på sin mittenposition än vad svenska C gör. Dessutom känner man ett stort avståndstagande till Fremskrittspartiet, och då blir dagens högerregering otänkbar att stödja. Sedan har socialdemokratin i Norge en annan historia och politisk profil än svenska S. Arbeiderpartiet har haft en tydlig distriktsprofil, med fiskare och småbönder som väljarbas. Därmed har det varit lättare att nå varandra i Norge. Dessutom har liberaliseringen gått betydligt längre i C än i Sp.

Vad kan svenska politiker lära av Norge?

Jag skulle vilja se ett närmare samarbete – både mellan partierna och mellan länderna. Vi borde framför allt lära av landsbygdspolitiken. Inte minst de geografiskt differentierade arbetsgivaravgifterna hur skatteintäkterna från vattenkraften fördelas.

Bryr vi oss tillräckligt mycket om norsk politik?

Det gör vi definitivt inte. I Norge speglar man svensk politik betydligt mer än vad vi speglar norsk. Det kan vi bli bättre på. Vi har mycket att lära av varandra.