Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norgren och Northug bäst i Jämtkraftsprinten

/
  • Sollefteås Britta Norgen höll för favorittrycket och tog hem damernas A-final. ”Jag är nog en extremt allsidig åkare. Jag åker lika bra på alla distanser” menade Norgren.Foto: Anna-Karin Pernevill

Petter Northug var närapå årets man i världscupen. ­Nästa ”export” från ­familjen är lillebror ­Tomas – som i går vann Jämtkraftsprinten i Östersund.

Annons

Arrangörernas förhoppningar om att kunna bjuda på en riktig stjärnkavalkad av åkare gick tyvärr inte i lås. Sjukdom och andra förhinder stoppade ett tiotal av stjärnorna.

De som saknades var bland annat Thobias Fredriksson, Emil Jönsson, Peter Larsson, Mats Larsson, Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter och Anna Olsson.

Nåväl. Med tanke på att Östersund har över 30 landslagsmeriterade åkare – troligen unikt räknat i hela skidvärlden – fanns det ändå en hel del namnkunniga åkare till start.

Trots det gick segern i herrklassen till en norrman. Snart 19-årige Tomas Northug vann sin kvartsfinal, var tvåa i semin efter förstaårssenioren Jesper Modin och tog hem finalen före Sollefteås Fredrik Byström.

VM eller världscupen är det Jämtkraftsprinten. Ständigt denne Northug.

Trots att Tomas Northug bara är 18 år satte han alltså Robin Bryntesson, Fredrik Byström och Jesper Modin på plats.

– Jag tror jag är en bra sprinter. Jag tror jag skulle ta brorsan i en klassisk sprint, sa Tomas och log.

Northug hade förberett sig inför onsdagstävlingen med – vila.

– Jag har inte tränat så mycket efter säsongen. Jag har tagit det lugnt, åkt långa turer.

Efter sitt första besök i Östersund väntar nu bland annat tävlingarna i Bruksvallarna senare i april.

blev det dock svenskt. Britta Norgren, Sollefteå, vann en tuff upploppsstrid mot Östersunds Ingrid Vikman. Det var faktiskt Norgrens enda heatseger, efter andraplatser i kvarts- (efter Emma Wikén, Åsarna) och semifinalen (efter Maria Rydqvist).

Rydqvist var rejält besviken efter finalen och låg länge i snön och deppade. Hon hade vunnit båda sina första heat, men i finalen blev det bara en delad tredje plats.

Norgren var desto gladare.

– Det här var min sista tävling i år, så det var roligt att sluta säsongen på topp.

– Jättebra, kanon! Det är så bra att det finns såna här tävlingar, där vi kan visa upp oss och tjäna lite pengar. Roligt också att en del skidskyttar var med, även om de är ovana att åka klassisk sprint.

Jämtkraftsprinten avslutades med en företagstävling med totalt 54 deltagare, där elitåkarna blev inlottade i lagen. Ett uppskattat inslag. Kvällen avslutades sedan med prisutdelning i Arctura.

Mer läsning

Annons