Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrcupen ett historiskt arrangemang för Östersunds Judoklubb

Östersunds Judoklubb är taggad inför helgens Norrcup.
– Vi har aldrig haft den organisation som krävs för att klara av ett så här stort arrangemang. Men nu är vi äntligen redo att kasta oss över det här, säger tävlingsledaren Peter Allansson.

Annons

Norrcupen är en rikstävling som avgörs fyra gånger om året i de fyra väderstrecken. Norra zonen går från Dalarna och Gästrikland och sträcker sig så långt norrut som möjligt.

För ett halvår sedan tog klubben kontakt med Svenska Judoförbundet för att visa sitt intresse att få arrangera den andra omgången av Norrcupen. Det dröjde inte länge förrän det blev ett ja och därmed står man inför en judohistorisk händelse i Östersund till helgen.

– Våra norska judovänner har fått åka till Sundsvall för att tävla. De har varit på oss många gånger och undrat varför inte vi tagit på oss sånt här arrangemang, och nu är vi äntligen där, säger Allansson.

Någonstans mellan 130–140 deltagare, från långt ner i söder till Kiruna i norr, kommer hit för att jaga placeringar i respektive klasser. Allt ifrån purunga nybörjare till ärrad elit.

– Vi hade kanske hoppats på lite fler deltagare, men man ska väl vara nöjd med det man får, säger Allansson.

tyckas att arrangerandet av en judotävling är en piece-of-cake.

Men det är inte bara att slänga in vilken madrasserad matta som helst. Den som Östersunds Judoklub äger mäter 15 gånger 15 meter, eller om man hellre vill 240 kvadratmeter, och kostar i runda slängar 200 000.

Men för att klara av en tävling av Norrcupens kaliber så krävs det tre mattor för att tidschemat ska hålla.

– Förbundet har två mattor som man lånar ut. De har fraktats från Borås med långtradare och bara den resan går loss på 10 000– 12 000 kronor för oss, berättar Allansson.

Organisationsmässigt har pusselbitarna trillat på plats och tävlingsledaren är liksom alla andra inblandade mån om att det ska bli en lyckad Norrcup på alla sätt och vis.

– Det är sällan det arrangeras tävlingar på den här breddgraden. För det mesta så händer det mellan Skåne och upp till den kungliga huvudstaden. Därför känns det viktigt att få visa att det finns ett land bortom de regionerna också, funderar han.

För Östersunds Judoklubb är det också av högsta prioritet att alla deltagare ska vara nöjda när de lämnar Östersund efter en intensiv helg.

– Vi vill självklart visa att vi är bra tävlingsarrangörer. Det finns ju ett SM i februari 2011 som fortfarande är vakant och som vi har starka funderingar att hugga på, slutar Stefan Allansson.