Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrländsk offerkofta gör ingen nytta för bygden

Med konferensen Kampen om varumärket – vem skapar bilden av landsbygden? Försökte Bräcke kommun sudda bort resultatet av det evighetslånga sossestyret; det döda östjämtland. Men socialdemokratin behåller offerkoftan på, genom hela konferensen och in i oändligheten.

Den norrländska socialdemokratin med Sven Åke Draxten i Bräcke-spetsen är ett stort problem för östjämtland, länet och Norrland. Kanske hade även de behövt ett nyval, något som kastade omkull etablissemanget och betongfötterna likt landets regeringsläge. Men som tur var slog Centerpartiet ner mandat på mandat från Socialdemokraterna och förnyade sig själva till ett manglarparti i Bräcke. Med kampanj om sjuka hyreskontrakt och löften om förändring blåser politiska vindar återigen ute i byarna, tack vare Theresa Flatmo och hennes Centerparti. Det pratas politik, framtid och lösning i Gällö, Hällesjö och Rissna igen. Men inte från socialdemokratiskt håll. Där ska det vara som det alltid har varit: en massa av medhåll och applåder till den socialdemokratiske guden Draxten.

Debatten som nu förs i kassan till Ica och Coop är bara obekväm, tycker socialdemokraterna. De vill ligga på sina luftmadrasser i kommunfullmäktigepoolen och inte behöva driva politik med argument, motioner och diskussion. Så den enda framtidsförhoppningen för Draxtens hemby Kälarne är att oppositionen eldar på den tidigare obefintliga debatten mot förändring.

Den positiva Flatmoutvecklingen verkar dessutom gett följdverkningar på partikamraterna i landstinget. Inför det nya kostymbytet från landsting till region vid årsskiftet föreslår nu Centerpartiet att regionorganisationen ska decentraliseras. Men i socialdemokratins norrländska anda kommer Robert Uitto tycka att det är obekvämt att lönen skickas från adresser utanför hans favoritregion: Östersunds centrum. Inte kan förändring leda till något bra, tycks ju sossenorrland tro.

Om socialdemokraterna i småkommuner som Bräcke vill att Norrland ska fortsätta leva måste det huggas på alla erbjudanden som levereras. Ett ypperligt tillfälle vore att snabbt skrapa fram tomma lokaler och kompetent personal till en decentraliserad regionadministration. Allt för att inte fortsätta att ikläda sig orden Vi är förlorare i berättelsen om landsbygden.  Om ni inte kliver upp från horisontalläge och drar av offerkoftan är förlorare det enda som blir kvar av er.