Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlandsmoderater träffades i Åre

I helgen samlades moderater från de fyra nordligaste länen för en konferens i Åre.

– Samarbete ger styrka, säger Saila Quicklund (M) som var en av alla moderater på plats.

Vartannat år brukar moderater i de fyra nordligaste länen – Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland – träffas för en konferens.

Årets träff skedde i Åre under den gångna helgen.

– Ungefär 120-130 personer var där. Riksdagsledamöter och andra folkvalda, berättar Saila Quicklund (M), som är Jämtlands läns enda riksdagsledamot för Moderaterna och även förbundsordförande i länet.

De övriga tre länen har två representanter var i riksdagen.

I Åre fanns också försvarsministern Karin Enström och finansmarknadsministern Peter Norman som höll varsin föreläsning.

– Jämtland är ju ett försvarslän, historiskt. Och Peter Norman föreläste om den aktuella ekonomiska situationen.

Partisekreteraren Kent Persson besökte konferensen, och även EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt.

– Hon är särskilt intresserad av frågor om mat, mathantverk och matfusk.

Quicklund tycker att konferenserna är givande.

– Det är Norrlandsfokus och många känner sig verkligen styrkta av det. Samarbete ger styrka. Vi är ju 52 procent av Sveriges yta och 860 000 invånare, säger hon.

Under fredagen var det ett särskilt fokus på vården, med medverkande landstingspolitiker och föreläsningar med representanter från sjukvården.

Helgen var också en uppladdning inför nästa års val.

• Kom det fram något nytt?

– Under hälso- och sjukvårdsdagen diskuterade vi hur vi kan förbättra den svenska sjukvården, och då jobbade vi fram en lista som inte är klar och sammanställd än. Men den är en viktig start för något.

• Vad pratade ni om förutom sjukvård? Infrastruktur?

– Infrastrukturen är en viktig fråga. Och Norrbotten har ju fått en del satsningar i och med sina gruvor. Det här är en fråga vi jobbar stenhårt på. Själv har jag drivit att vi i Jämtlands län ska kompenseras för turismens slitage på vägarna.

• En aktuell fråga gällande infrastruktur är den nationella planen för transportsystemet för 2014–2025. Där får de fyra nordligaste länen sammanlagt ungefär tre procent av de totala satsningarna. Är det något som ni har diskuterat?

– Jag var ordförande för en Norrlandsrapport som Moderaterna gjorde och den visade att infrastrukturen är den absolut viktigaste frågan för Norrlands utveckling. Det är ett jättestort ämne.

• Lyssnar partiet centralt på er?

– Ja. Och behovet för infrastruktur, det vet man om. Så sent som i vintras var infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd på besök i Offerdal för att träffa representanter för väguppropet. Om man kan förutsättningarna är det lättare att förstå vad vi driver.