Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrman ska hitta nya talanger i Sverige

Sverige hämtar hjälp från Norge. Tobias Torgersen blir ny utvecklingschef och får huvudansvaret att lyfta fram nya talanger.

Normalt brukar det vara tvärtom; att Norge värvar svenska tränarexperter. Till exempel Mikael Löfgren eller Ola Rawald inom längdskidorna.

Den svensk förbundsledningen lockas av att hämta spetsexpertis hos ett (grann)land som på vissa håll kommit längre fram än Sverige.

Det som attraherar hos Torgersen är främst hans internationella rutin när det gäller att utveckla Norges J-landslag. Norrmannen har haft en framträdande coachroll för herrjuniorerna, men även för damlandslagets B-team.

En tvåårig tjänst som assisterande förbundskapten i Schweiz är också en stor merit.

– Otroligt spännande! Jag ser väldigt mycket fram emot att jobba med Johan (Hagström), som jag känner väl sedan tidigare. Redan under sin korta karriär har han fått stor respekt bland andra ledare, säger Tobias Torgersen i ett pressmeddelande.

Norrmannen berättar att utvecklingsansvaret passar honom perfekt.

– Det känns bra att jag får ansvar för den totala utvecklingsbiten. Det ska bli inspirerande att få se och ta tag i hela processen, men också att vi får en röd tråd genom alla generationer och landslag. Det gör att åkarna är redo när de väl representerar landslaget, menar Torgersen.

Den åldersgrupp som han kommer att fokusera på blir åkare i åldern 16 till 20 år.

– Tobias kommer, tillsammans med tränare på Mittuniversitetet, att ansvara för träningen av Utvecklingslaget. I uppdraget ingår att vara lagledare/coach för våra junior- och utvecklingslag samt ansvarig gentemot SOK och dess utmanarsatsning, förklarar Johan Hagström, som alltså blir Torgersens chef.

I norrmannens ansvarsområde finns även laguttagningar. Dessutom kan det under säsongen utökas till att omfatta närvaro vid VC- och IBU-cuptävlingar.