Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrmänn starkast på Skutan

Hög energi, ändrade banor, starka norrmän och bra arrangemang. Svenska cupen i skidalpinism avslutades i helgen med Vértex ­Vinter, både solo- och duotävlingar.

Några år i rad har en skandinavisk skidalpin cup arrangerats. I år var de svenska och norska deltävlingarna separerade i två fristående serier. När den sista deltävlingen i den svenska cupen, välrenommerade och prestigefulla Vértex vinter, avgjordes kom det ändå ett gäng från grannlandet i väst på välkommet besök. Fast inte riktigt lika många som det brukar.

– Det är lite kristider för extrema utmaningar just nu, säger tävlingsledaren Patrik Nordin.

Till fredagens solotävling kom 26 herrar och två damer till start. Den planerade sträckan, Åre torg till Skutans topp, kunde inte köras på grund av hårt väder.

året i rad nu som vädret stoppar den bansträckningen. Det är lite synd för den tiden skulle kunna bli en riktigt intressant. En tid som alla som vill sen själv kan mäta sig mot.

Nu blev det en utslagsgivande bana ändå. Start vid torget, upp i Susabäcken, zick-zack längs Musberget och sen via Östra ravin ner till torget igen. Norrmannen Ola Berger var storfavorit då han tillhör toppen i Europa och han höll hela vägen. Åsarnas Björn Gund knep efter en rafflande spurt andraplatsen. Mari Fasting var snabbast av damerna.

Lördag var duodag och banan var densamma som solobanan gånger två plus en sväng upp på Totthummeln. Ola Berger hade parat ihop sig med Ove Erik Tronvoll som tappade skidan direkt vid starten. Det dröjde ändå inte länge förrän Ola med Ove Erik på släp var ikapp och förbi täten. Åre Skidalpinas Förenings Fredrik Sätter och Urban Axelsson var det par som utmanade norrmännen intensivast.

Hela arrangemanget gav bra PR åt sporten, speciellt när man lyckats engagera superspeakern Roberto Vacchi. Till nästa år finns planer på att utöka det skidalpina programmet i Jämtland med en tvådagars-tävling i Sylarna. Närmast på tur i år står Keb Classic dit stora delar av Vértex-startfältet kommer att ta sig.