Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrskog uppmanar till snabb inventering

Inventera din stormskadade skog innan snön faller – men tänk på säkerheten.

Det är skogsbolaget Norrskogs uppmaning till sina medlemmar i länet.

Många små skogsägare i länet antas vara drabbade av stormen Hildes framfart. Norrskog rekommenderar sina medlemmar att utnyttja det gynnsamma vädret för en tidig inventering, men höjer samtidigt ett varningens finger.

– Det är viktigt att redan nu skapa sig en bild av läget innan snön kommer, men den egna säkerheten är viktigast, säger Janne Björck, VD på Norrskog.

Skogsbolaget ger fem konkreta råd:

# Inventera skadeläget på din fastighet. Gör en karta där du anger antal träd som blåst ner inom de olika bestånden. Ta råd och prata med din skogsrådgivare.

# Om du är van att arbeta med motorsåg – rensa dina vägar från vindfällen så att snöröjning blir möjlig och fordon kan ta sig fram.

# Anmäl skador till ditt försäkringsbolag så snabbt som möjligt.

# Anmäl avverkning till skogsstyrelsen, antingen själv eller helst via din skogsrådgivare.

# Ta inte tillvara vindfällen själv om du saknar kunskaper och utrustning för att göra det på ett säkert sätt. Tänk på att säkerheten alltid går först!