Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrvidden: Centralpalatset ska rivas

Centralpalatset ska rivas, det har Norrvidden som äger fastigheten, bestämt.

Norrvidden har anlitat egna konsulter för den omfattande utredningen som lämnades till Länsstyrelsen i dag.

– Vi har kommit fram till att vi ska ansöka om rivningslov och bygga nytt. Vi hoppas på ett snabbt agerande från kommunens sida så vi kan komma ur det här, säger Norrviddens affärsutvecklingschef Hans Axelsson.

I stadsplaneringen finns ett rivningsförbud, vilket Östersunds kommun har hänvisat till. Men enligt utredningen så kan en ombyggnad av fastigheten inte garantera en säker byggnad.

– Ingen vill ta på sig det ansvaret, säger Hans Axelsson.

Utredningen, som är baserad på fastighetens kulturhistoriska värden, visar också att det inte är kvar så mycket av de värdena.

Ombyggnadsalternativen som har setts över är två. Det första skulle kosta 107-117 miljoner kronor och det andra 126-136 miljoner. Att riva och bygga om blir betydligt billigare, 80-85 miljoner kronor.

Det första alternativet innebär att bevara och återbygga huset som det såg ut innan med en byggtid på 26 månader.

Det andra skulle innebära att husets yttermurar sparas och ingår i en övrig total nybyggnad. Det alternativet skulle innebära att Prästgatan intill fastigheten måste stängas av i nästan två år.

Om kommunen beviljar rivningslov och länsstyrelsen i sin tur godkänner kommunens beslut så behöver det inte dröja länge innan Centralpalatset rivs.

– Om det inte blir ändringar av detaljplanen så kan vi börja på en gång när vi får rivningslov, säger Hans Axelsson.

• Hur lång tid tror ni det tar innan ett beslut är fattat om rivningslov?

– Vår förhoppning är att vi har fått rivningslov inom två månader, säger Hans Axelsson.

Om detaljplanen ska ändras så kan det ta mellan nio till elva månader till.