Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norsk militär i krigsförbandsövning på Östersunds gator

När fredagsmorgonen grydde rullade norsk militär i full stridsmundering in i Östersund.

Vår tillvaro blir allt mer orolig och med det följer ett ökat intresse för hemvärnet.

Just nu pågår en större krigsförbandsövning. Förutom dryg 450 män och kvinnor deltar även polisen, länsstyrelen samt en mindre grupp norska hemvärnssoldater från Tröndelag, de så kallad rip-jägarna.

– Vi är här för att träna med våra vänner i Jämtland, just nu handlar det om övning i bebyggelse, säger Fredrik Moen samtidigt som gruppen samlar upp deltagare i övningen från såväl landstingsborgen på Frösön som länstyrelsen i centrala Östersund.

Veckans krigsförbandsövning går ut på att skydda och bevaka olika objekt, det förekommer även nattliga strider, bland annat på Frösön. Men i övningen ingår även att få till ett fungerande samarbete mellan samhällets olika myndigheter, i det här fallet polis, länsstyrelsen och kommunen.

Hemvärnet har just nu medvind. Oron i världen spelar in. Intresset och tillströmningen är god, men kan bli bättre.

– Man får sig en tankeställare på grund av den senaste tidens händelser. Därför är det extra bra att vi samlas och övar på det här sättet. Den här övningen är ett sätt att sprida vårt budskapp och det skulle vara jättebra för oss om vi kan bli ännu fler, säger Per Simonsson, bataljonchef för 14:e hemvärnsbataljonen utifrån övningens högkvarter i Torråsen.

Läs mer:

Hemvärnet tar över gränskontroll

Hemvärnets musikkår firar 20 år med stor konsert

Historisk övning i väglöst land