Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norsk satsning i Verdal lovar bättre och billigare vindturbiner

Ett norskt företag etablerar sig i Verdal och lovar att bygga billigare och bättre turbiner till morgondagens vindkraftverk.

Norska företaget Blaaster Wind Technologies ska bygga en ny typ av vindturbiner, som kraftigt ska reducera kostnaden för vindkraft. Turbintekniken är tänkt för vindsnurror som är på tre megawatt eller större, och för navhöjder från 90 till 150 meter.

– Det här är nästa generations vindmöllor och som ska ge mer ström för mindre pengar, säger Vigdis Arsvik, direktör för Innovsjon Norge i Sör Tröndelag.

Bakom planerna står Torolf Pettersen som tidigare utvecklat turbinteknik för Scan Wind. Nu kommer han med en helt ny konstruktion som utlovas kunna producera 25 procent mer ström och som samtidigt är mer än 80 ton lättare än den ursprungliga turbinen från Scan Wind. Den nya turbinen är utvecklad i Trondheim där tolv ingenjörer jobbat i tre år med projektet och där statliga Enova har satsat 74 miljoner norska kronor i projektet.

Den nya turbintillverkaren ska etablera sig i Verdal från nyår och i planerna ingår en första serieproduktion av tio turbiner. Vid full serieproduktion kommer nivån att ligga på minst 30-40 turbiner per år. En verksamhet som kräver cirka 90 montörer. Skulle dessutom sammansättningsfabriken i Verdal Industripark utökas också med tillverkning av torn, vingar och stora stålkomponenter, så krävs investeringar på mellan 800 och en miljard norska kronor. Enligt Trönder-Avisa räknar bolaget med att grannlandet Sverige ska bli en viktig del av deras hemmamarknad.

s