Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norsk sprinttränare redo för Sverige

Sveriges sprintherrar i längdskidor får sannolikt en norsk tränare.
Arild Monsen är på god väg att ta över den nya rollen som sprinttränare i svenska landslaget.

Annons

Arild Monsen har en lång och bred skidbakgrund. Som aktiv var han med och tog VM-guld i stafett 1985 och som tränare har han efter uppdrag i Norge varit förbundskapten i Kanada. Där fick han dock nyligen sparken och ersattes av Inge Bråten, landsmannen som var svensk förbundskapten 2006–2007.

Nu är Monsen en namnteckning från att bli svenska landslagstränare, skriver norska Romsdals Budstikke och det bekräftar han också för TT.

– Ingenting är undertecknat, men vi är i sista fasen. Och i går (tisdags) träffade jag åkarna och det gick väldigt bra, säger Arild Monsen i telefon till TT.

Landslagschefen Gunde Svan säger till TT att en lösning kan vara klar den här veckan – och att en annan person finns med i bilden.

– Vi hoppas få det klart till helgen, vi har två stycken som vi har pratar med, säger Svan till TT.

– Monsen har ju gedigen kunskap om vad som krävs och har varit med själv en gång i eliten, och han var tränare i Team Tröndelag i Norge innan Kanada.

senaste veckorna träffat såväl Gunde Svan som förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson, samt landslagets sprintåkare, och är beredd att hoppa in direkt.

I går flög den största del-en av landslaget, ledare och aktiva, till Vancouver för att bekanta sig med OS-miljön.

– Jag åker också dit om allt blir klart snabbt, säger han. I så fall kommer vi att fortsätta planeringen i Kanada.

– Det skulle vara ett väldigt spännande jobb mot OS nästa år och VM i Oslo året efter.

– Jag hoppas vara med och bygga ett starkare band runt ett lag, så vi känner att vi har ett eget sprintlag i den stora truppen. Och att vi använder varandras kunskaper, det snackade vi om i går. Jag jobbar också aktivt med tekniken, det är ett av mina huvudområden, har alltid varit.

– Vi måste också öka kapaciteten hos varje åkare. Svenskarna är bra på prologer, men var blir de av sedan? Resultatlistorna skrivs efter finalen.

sprinttränare letar Gunde Svan efter en ledare för det nya utvecklingslag som ännu inte är presenterat. Och det kan bli ytterligare någon ledare i landslaget.

Dessutom behövs en ersättare till Gunde Svan själv, som slutar som landslagschef 30 juni.

– Det beror på hur det blir med ekonomin. Vi får ta det i ordning, kanske är hela organisationen klar nästa vecka, säger Gunde Svan. (TT)

Mer läsning

Annons