Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norsksvensk försystring på skidskytteläktaren

De svenska och norska flaggorna svängde tillsammans på många håll i publikhavet under damernas sprinttävling i skidskyttevärldscupen. Men de tyska flaggorna vajade mest.

– Super, sa 26-åriga Sabrina Frölich från Neuburg am Rhein i sydöstra Tyskland efter landsmaninnan Magdalena Neuners seger.

Tillsammans med Markus Lehwald bodde hon i Slandrom under de fem skidskyttedagarna

Publiksiffran på 5 300 personer betydde fullsatt och var mer än en fördubbling jämfört med de två inledande tävlingsdagarna.

På den nedersta läktarraden med fri sikt över upploppet stod 10-åriga Bente Skåle från Lugnvik. Hon hade en norsk flagga målad på sin högra kind och en svensk flagga på den vänstra.

– Jag har en norsk pappa och en svensk mamma.

Efter en stunds eftertanke sa hon att hon hejade på de norska damerna om hon var tvungen att välja. För hennes pappa bredvid henne, Jan-Erik Skåle från Gunnarvattnet, var det norska flaggviftandet mer självklart.

Bente mamma Malin som målat ansiktsflaggorna stod en bit upp i publiken.

Där i trängseln fanns också 67-årige Roland Jonsson från Frösön och hans jämnåriga hustru Gunnel Helander Jonsson.

Högst upp i metspöet av bambu vajade en norsk flagga under den svenska.

– Ja det är väl våra bröder, så varför ska man inte heja på dem, sa Roland och tänkte på brödrafolken som invånarna i Norge och Sverige kallas.

Men han rättade sig till ”systrar” och fick stöd i denna försystring av Gunnel, som hoppades på svensk seger.

Precis bakom läktaren hade dessförinnan en möjlig landslagskvinna om några år handlett en ung man i skjutande med de särskilda luftgevär som snart ska börja användas i juniortävlingarna upp till 14 år.

– Det gick väldigt bra för honom, berömde 22-åriga Malin Jakobsson från Östersund den tio år yngre Jakob Karlsson från Nyköping.

Hon är med i det militära skidskyttelandslaget. Han har tidigare skjutit med luftgevär.

– Det var roligt, sa Jakob och var förstås nöjd med att han träffade med alla fem skotten.

Han åker längdskidor ett par gånger i veckan och svarade ja på frågan om han kan tänka sig att bli tävlingsskytt på skidor.

En del av det svenska hejandet höll på att stoppa direktsändningen i tv. Byggföretaget XL Bygg med lokala kontor över hela landet hade svenska flaggor med sitt företagsnamn längst ned.

Tvingade av svenska skidskytteförbundet fick de fler än 100 anställda som var där klippa bort företagsnamnet.

De blågula flaggorna gick dock utmärkt att svänga. Men ju längre tävlingen led desto mer slokade de. Bästa svenska blev Helena Ekholm på plats 25.

Bättre gick det för Norge med andraplacering tätt bakom ettan, och en fjärdeplacering.

Mellan norskorna Tora Berger och Synnöve Solemdal kom finskan Kaisa Mäkäräinen.