Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norskt i topp i damloppet – Högberg misslyckades

Tiril Eckhoff tog sin första individuella VC-seger – och hoppades att det skulle stoppa kritiken från norska journalister.
– Jag får så mycket skit från norsk massmedia, men nu hoppas jag att de är tysta, sa norskan.

Annons

Säkert sa hon det med glimten i ögat, men kanske är det också en hel del sanning i Eckhoffs önskan. De exempellösa norska framgångarna på skidor och skidskytte har möjligen gjort presskåren en aning krävande.

Segrar och pallplatser har kanske blivit en nödvändighet för att platsa högst upp på sidorna och i sajterna. Nu har Eckhoff tagit plats där och med lördagens insats i färskt minne verkar Trondheimstjejen ha det som krävs för att prenumerera på löpsedlarna.

Eckhoff åkte skidor på ett fantastiskt sätt och trots att tvåan Veronika Vitkova hade en bom mer, var hon distanserad med fyra sekunder.

– Jag är nöjd, men också mycket överraskad. Det kändes inte som ett segerlopp, snarare bara topp-10.

Vitkova sken som en sol och var inte alls missnöjd med att "bara" bli tvåa.

– Jag är mycket glad. Det här var en väldigt tuff bana, sa tjeckiskan.

Kaisa Mäkäräinen höll med, men den finska trean gick ett steg längre. Hon kritiserade bancheferna för att inte ha gjort sitt jobb.

– Det var mycket tufft att köra i dag. Banan var dålig igen. Den var mycket mjuk och isig och farlig. Vi såg många krascher. Jag hoppas att de förbättrar den till i morgon. Annars är det bara att hoppas att man inte ramlar.

Det svenska hoppet Elisabeth Högberg hade en mörk dag. En 47:e plats var...

–... inte optimalt, sa svenskan.

Orsaken?

För lite sömn och slarv på skjutvallen. Precis som för Fredrik Lindström blev det en kraftig reaktion från succén på distansen.

Lindström var femma och 36:a. Högberg var nia och 47:a.

Upp som en sol och ned som en pannkaka (nåja).

– Jag har sovit väldigt dåligt efter torsdagstävlingen. Det brukar inte vara så bra för mig. Jag vill till och med sova en till två timmar även på dagen.

Gratulationerna och uppståndelsen efter distansloppet tog också på krafterna.

– Kul att så många hörde av sig, men det blev ganska sent i torsdags. Dels var det en kvällstävling, dels var jag tvungen att leta dusch hos någon kompis eftersom mitt badrum håller på att renoveras.

Hur löste du det?

– Jag kollade runt i mitt team och fick låna Ingelas (Andersson) dusch.

Elisbeth Högberg hade kunnat varit klart högre i resultatlistan om hon inte slarvat på skjutvallen. Både i ligg och i stå brände hon det sista skottet.

– Ligg kändes så säkert. Jag har skjutit fullt i alla tävlingar i år i ligg och inför sista skottet var jag för snabb. Jag hade tankarna på att ta mig ifrån vallen och så missade jag.

Ståserien kändes också bra tills det sista skottet.

Precis som palltrion hade "Bettan" problem att få fäste med skidorna i det vanskliga föret.

– Kroppen kändes bra fram till i slutet. Då tröt orken.

Hur ser du på jaktstarten?

– Om jag kan skjuta fullt går det att klättra. Dessutom tycker jag jaktstarten är den roligaste tävlingen.

Fotnot 1: Prissumman för Högbergs niondeplats i torsdags var 1 500 euro, inget annat.

Fotnot 2: Mona Brorsson var bästa svenska på 43:e plats medan Emma Nilsson slutade 78:a. Alla tre hade två bom.