Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norskt par prisas för "hjärnans gps"

John O'Keefe och det norska paret May-Britt och Edvard Moser får Nobelpriset i medicin. De har upptäckt celler som utgör ett positioneringssystem i hjärnan. "Så stort och så galet", säger May-Britt Moser till TT.(TT)

– Det är bara så stort och så galet att jag inte kan fatta att det är sant, säger May-Britt Moser när TT når henne på telefon.

Hon fick telefonsamtalet under en mötestyngd förmiddag - och övervägde först att inte lyfta på luren.

– Jag tänkte hmm, det där numret känner jag inte igen. Vem är det? Och så hörde jag att det var Göran (Göran K Hansson, kommitténs ständige sekreterare) och tänkte: "Hjälp"!

– Sen sprang jag till mitt kontor, stängde dörren och satte mig och grät!

Men hennes äkta hälft och medpristagare var länge ovetande: Han satt på ett plan till München.

När han landat råkar han ringa tillbaka till TT i stället för till Göran K Hansson på Nobelkommittén.

– Jag har cirka 120 missade telefonsamtal så jag tänkte bara ringa tillbaka och tacka allra hjärtligast, säger Moser.

– Det var verkligen en överraskning. Jag hade inte en tanke på det här, så jag förstod ingenting när de stod på flygplatsen med blommor till mig.

– Och så såg jag att Göran Hansson hade försökt ringa mig och då gick det upp för mig.

Att gifta par får Nobelpris är synnerligen ovanligt. Enligt BBC har fem äkta par prisats genom åren, bland dem förstås Marie och Pierre Curie.

May-Britt Moser förklarar att det är en stor fördel att forska tillsammans med sin make. De delar en vision att förstå och kan diskutera idéer omedelbart och måste inte vänta i veckor på att få till ett möte.

– Vi kan ha frukostmöte nästan varenda dag, säger hon i en bandad intervju och skrattar.

Det är också första gången ett medicinpris hamnar i Norge.

O'Keefe, verksam i London, får hälften av priset. May-Britt och Edvard Moser får dela på andra halvan.

Forskningen handlar om celler som utgör ett positioneringssystem i hjärnan.

O'Keefe upptäckte tillsammans med paret Moser två typer av celler som är aktiva när olika typer av djur och människor navigerar.

– Ni måste hålla med om att det är spännande upptäcker, säger professor Göran K Hansson i kommittén som utsett pristagarna.

Hans Forsberg, också medlem i kommittén, berättade att funktionerna i hjärnan går att koppla exempelvis till alzheimer eller andra hjärnsjukdomar.

– Det här är ett grundforskningspris. Det kommer säkert att komma till nytta när det gäller sjukdomar i hjärnan i framtiden, säger Göran K Hansson.

Motiveringen lyder: "Hur kan vi förstå var vi befinner oss? Hur kan vi finna vägen från en plats till en annan? På vilket sätt kodar hjärnan denna information så att vi omgående hittar rätt nästa gång vi går samma väg? Årets Nobelpristagare har upptäckt ett positioneringssystem, en slags 'inre gps' i hjärnan som gör det möjligt att orientera sig i rummet. Deras arbete har visat hur en avancerad intellektuell process utförs av hjärnans nervceller."

Pressavdelningen vid University college i London där John O'Keefe är verksam söker febrilt efter Nobelpristagaren.

– Vi försöker hitta honom nu. Vi vet inte om han är i landet men tror det. Det här kom ju som en överraskning för alla, säger en representant vid avdelningen till TT.

Fakta: Pristagarna

May-Britt Moser (född 1963) och Edvard Moser (1962) är är verksamma vid Norges Teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

John O'Keefe, född 1939, är både amerikansk och brittisk medborgare. Han är professor vid University college i London.