Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Northug behöver mothugg – psykkriget redan igång

engagerar nordbor som en skidstafett. Och psykkriget har redan börjat.

Tidningen Verdens Gang visar upp det norska laget med bara överkroppar och rödblåvita punkfrisyrer där trolige slutmannen, Petter Northug lovar att ingen kan slå honom.

Om Sveriges slutman i dagens stafett, Marcus Hellner, säger han:

– Jag slog honom i Gällivare, jag slog honom i La Clusaz. Jag kommer aldrig att förlora en spurt mot Marcus Hellner.

(efter många ganska intetsägande mästerskap de senaste åren) glömt bort hur spännande en skidstafett kan vara!

Och oerhört grym.

Under torsdagens enormt nervpirrande stafett pendlade jag mellan uppgivenhet och att gå i taket när Charlotte Kalla tog meter efter meter på konkurrenterna.

Så långt hade det slitna, magsjuka svenska laget legat en bit nere i fältet och ingen hade orkat ta upp jakten på allvar. Långt därframme seglade Finland, Norge och Tyskland i väg.

Då startade Kalla.

Och som hon åkte!

Det hela slutade i glädje över en bronsmedalj – men lika snabbt klappade hjärtat igång för en knäckt norsk junior.

Jag kände för den 18-åriga Marthe Kristoffersen som vettskrämd jagat sig slut på sista kilometern och tappat ett givet silver till en fjärdeplats.

Hur kan man slänga in en junior på den avslutande sträckan i ett mästerskap?

Jag begriper det bara inte. Att utsätta en ungdom för en sådan press är enligt mitt sätt att se det omdömeslöst. Oprövad och ovan vid situationen, ställd mot VM:s bästa kvinnliga skidåkare som Saarinen, Kalla och Nystad, bar hon en hel skidtokig nations krav och press på sina axlar.

Resultatet såg ni själva.

Marthe Kristoffersen grät hejdlöst och fick tas omhand av landslagskollegor och ledare efter loppet. Troligen knäckt för lång tid.

Trevligare var det för svenskorna dock som trots svårigheter inför loppet lyckades (läs Kalla) knipa bronset. Och som Kalla åkte blir hon giftig på tremilen, även om det för henne, liksom för Anders Södergren, handlar om att ligga långt framme för att kunna dra sönder hela fältet. Några spurtare är de inte.

och Sverige svarar Marcus Hellner så här på Petter Northugs attack:

– Jag är här för att åka skidor, inte vara stor i käften.

Om unga Marthe Kristoffersen hade förtjänat ett trevligare slut i sin stafettinsats för Norge – så känner jag en som bättre skulle behöva en förlust, Petter Northug.

Kanske kommer den i dag.

Nu har Sverige tre medaljer – och det är tre lopp kvar. När kommer första guldet?