Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Northug döms till fängelse

Norske skidstjärnan Petter Northug döms till 50 dagars fängelse för rattfylleri. Northug kraschade i maj med 1,65 promille alkohol i blodet.(TT)

Norske skidstjärnan Petter Northug döms till 50 dagars fängelse för rattfylleri. Northug kraschade i maj med 1,65 promille alkohol i blodet.

Den norske skidstjärnan Petter Northug erkände alla de åtalspunkter som han stod anklagad för vid tingsrättsförhandlingarna i Trondheim på torsdagen. Han dömdes till döms till 50 dagars fängelse och 185 000 kronor i böter samt indraget körkort.

– Det har varit en tung dag och jag har blivit påmind om de tanklösa handlingar jag gjorde den 4 maj. Jag har svikit mina närmaste och de som sett upp till mig. Jag får leva med skammen, men nu ska jag fokusera på framtiden, sade Petter Northug vid en presskonferens där journalisterna inte fick ställa några frågor.

Northug säger att han inte har några invändningar mot strafförslaget. Åtalspunkterna gäller bland annat fem trafikbrott, Northug kraschade i maj med 1,65 promille alkohol i blodet.

Advokater som Aftenposten pratat med anser att straffet är långt.

– Jag hade förväntat mig mer, men jag har inte sett polisutredningen. Men det är inte tal om någon Northug-rabatt, säger Anniken Mellegård Douglass.

Petter Northug var samlad och svarade lugnt och och med låg röst på tingsrättsdomaren Ingrid Stigums frågor och påståenden.

Den allvarligaste punkten som han stod åtalad för var att Northug i tre förhör sade att det var hans medpassagerare som körde bilen och först efter tolv timmar erkände att det var han som körde.

– Jag var i chock när jag vaknade på polisstationen och stängde in mig i min egen värld och försökte att komma ur situationen så bra som möjligt. Jag förstod inte allvaret förrän jag senare på dagen hade pratat med mina närmaste, säger Northug om att han först ljugit.

– Om jag hade varit vid mina sinnen så hade jag aldrig satt passageraren i en sån situation. Det var fel att ge en förklaring så pass tidigt, promillen var såpass hög.

Petter Northug kan nu ansöka om att få sitt fängelsestraff omvandlat till att bära fotboja eller att få avtjäna sitt straff efter den kommande skidsäsongen.