Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Northug föreslås få två månader

Den norske skidstjärnan Petter Northug erkände alla åtalspunkter för trafikbrott. Han kraschade med 1,65 promille i blodet. Northug föreslås dömas till 60 dagars fängelsestraff och böter på 200 000 norska kronor.(TT)

Den norske skidstjärnan Petter Northug erkände alla de åtalspunkter som han stod anklagad för vid tingsrättsförhandlingarna i Trondheim på torsdagen. Han föreslås dömas till 60 dagars fängelsestraff och böter på 200 000 kronor. Det föreslås också att Northug blir av med körkortet för gott, vilket innebär att han kan ansöka om ett nytt om tidigast fem år.

Northug säger att han inte har några invändningar mot strafförslaget. Åtalspunkterna gäller bland annat fem trafikbrott, Northug kraschade i maj med 1,65 promille alkohol i blodet.

Domaren Ingrid Stigum ska nu ta ställning till strafförslaget.

Advokater som Aftenposten pratat med anser att det var ett lågt straff som föreslogs.

– Jag hade förväntat mig mer, men jag har inte sett polisutredningen. Men det är inte tal om någon Northug-rabatt, säger Anniken Mellegård Douglass.

Petter Northug var samlad och svarade lugnt och och med låg röst på tingsrättsdomaren Ingrid Stigums frågor och påståenden.

Den allvarligaste punkten som han stod åtalad för var att Northug i tre förhör sade att det var hans medpassagerare som körde bilen och först efter tolv timmar erkände att det var han som körde.

– Jag var i chock när jag vaknade på polisstationen och stängde in mig i min egen värld och försökte att komma ur situationen så bra som möjligt. Jag förstod inte allvaret förrän jag senare på dagen hade pratat med mina närmaste, säger Northug om att han först ljugit.

– Om jag hade varit vid mina sinnen så hade jag aldrig satt passageraren i en sån situation. Det var fel att ge en förklaring så pass tidigt, promillen var såpass hög.

Petter Northug döms till 50 dagars fängelse, 185 000 kronor i böter och indraget körkort. Northug kommer inte att överklaga.

Petter Northug kan nu ansöka om att få sitt fängelsestraff omvandlat till att bära fotboja eller att få avtjäna sitt straff efter den kommande skidsäsongen.