Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgin flödar i Kaxås!

Sommar, dansbana, myggjagare, fickljummen vodka, knytnävar, amerikanare, varma korvar, tombola, skjutbana, högklackat, svinrygg ... Kort sagt, Svea Park!

Bosse Svedberg kommer i sin rödglänsande Impala, glider ner mot utescenen på Svea park och kliver ur bilen. Den lyser som en rubin mot den mörka Hällsjön.

Han är punktlig.

På plats finns också Åsa Bornström-Högström och Herje Högström, sörlänningar som flyttade till Kaxås för sju år sedan. Och sedan dess har de varit med i bygemenskapen och driver framtidsfrågorna.

Men Åsa är noga:

– Det här är något som alla bybor har jobbat med. Det är inte bara ett fåtal utan alla har bidragit.

Nu står vi mitt i det renoverade, upplyfta och så lysande gröna Svea Park, klassisk sommardansbana från 1947.

– Calle Jularbo har publikrekordet. Det är på 1 900 personer, berättar Bosse Svedberg.

Nu drar de i gång tredje säsongen på Nya Svea Park. I dag lördag är det den stort emotsedda Nostalgia night 2014. Då räknar man med att det ska komma rejält med folk, för det har de tidigare två årens event gjort.

– Det brukar komma bilar och motorcyklar från hela Jämtland, säger Bosse.

Åsa:

– Och lagom till i år öppnar vi också skjutbanan för att ytterligare stärka nostalgikänslan.

Till nationaldagshelgen blir det mer firande på Svea Park. Och fler veteranbilar. Först själva nationaldagen då Bosse Bildoktorn kommer och håller invigningstal. Han kommer först till Tulleråsen där det också kommer att gå att ställa frågor till honom, sedan åker han med Bosse i hans Impala till Kaxås.

– När jag ringde honom ställde han upp direkt. Det känns ju riktigt bra att få honom hit, säger Bosse Svedberg.

Dagen efter blir det kombinerad underhållning och danstillställning på Svea Park. Då kommer nämligen hyllningsbandet till Elvis, Roy Orbison och Jerry Lee Lewis, The Legends till Kaxås, och på kvällen blir det dans till Mickeys orkester.

– Jag tror det kan vara ett bra sätt att locka fler till dansen att även ha underhållning, säger Åsa.

– Att bara arrangera en dans är ohållbart i dag, man går alltid med förlust eftersom det kommer för lite folk, säger Bosse Svedberg.

Men totalt sett verkar Kaxåsborna ändå ha hittat ett lyckat koncept när det satsar på nostalgi. Ett tecken i tiden.