Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgisk advent hos Olga

För tionde året i rad bjuds det på traditionsenligt julfika i en gammaldags miljö.

– Jag blir glad av att fara hit och fika, säger Ruth Ljungberg från Hammarstrand.

De tre systrarna Lena Gidlund, Annica Andersson och Anna-Märta Johansson hade länge gått och sneglat på den röda timrade stugan mitt i Höglunda, mellan Stugun och Kälarne. När tillfället dök upp att få köpa fastigheten 2001 var det ingen tvekan.

– Vi kommer ursprungligen från byn och ville ha ett fritidsställe där vi alla kunde samlas, berättar Annica.

Till historien hör att det i huset, under första halvan av 1900-talet, bedrevs caféverksamhet. Ett arv som de tre systrarna bestämde sig för att återuppliva.

Köket byggdes om, en gavel byggdes ut och hela fastigheten moderniserades varsamt för att ändå behålla den gamla stilen.

I år firar Olgas café, i den moderna tappningen, 10 år och är populärare än någonsin. Men den som vill unna sig en fika i den unika miljön har snäva öppettider att passa.

– Vi har traditionsenligt öppet fredag till söndag kring andra advent, säger Annica Andersson.

– Och vi har öppet tio dagar på sommaren runt Vildhussdagarna.

Kön brukar ringla sig lång utanför den lilla stugan och gästerna får i bland äta i skift. Systrarna bjuder på hembakade kakor, bullar och mackor med nybryggt kaffe till. Att tillbringa sina semestrar med att jobba i caféet ser de inte som något problem.

– Vi firar jul på olika håll så det här är ett sätt för oss systrar att träffas. Det är mycket jobb men det kompenseras av all positiv energi som vi får från gästerna, säger Annica.

Inne i den ombonade och rikligt julpyntade stugan sitter Ruth Ljungberg från Hammarstrand och äter en köttbullesmörgås.

– Jag försöker komma hit och fika varje år. Det är lite gammaldags inredning som jag blir nostalgisk av och jag blir glad av att fara hit.

Att tränga i hop tre systrar i ett litet kök kan tyckas som upplagt för problem. Men i köket på Olgas café är det idel leenden.

– Vi är väldigt olika men vi kompletterar varandra bra, skrattar Anna-Märta Johansson.

Det populära caféet med de snäva öppettiderna är ett vinnande koncept som de tre systrarna inte tänker förändra.

– Vi kör på så länge vi orkar, avslutar Annica Andersson.