Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nostalgitripp för ung som gammal

Kommer du ihåg vilka leksaker som var populära när du var liten? Om inte kan du nu få hjälp med att fräscha upp minnet lite grann.

Lekfullt. Så heter den utställning som pågår mellan fjärde maj och femte oktober i källaren på Jamtli.

Där hittar du så väl barbiedockor med bara decennier på nacken så väl som mekaniska leksaker från mitten av 1800-talet.

Maria Ahlström är utställningsproducent;

– I dag använder man sin kreativitet på ett annat sätt. Många lekar är också ganska förutbestämda i och med hur leksakerna är utformade. På ett sätt kan man säga att leksaker och lekar har tappat flera dimensioner på så vis jämfört med förr, men samtidigt har det också tillkommit nya.

Varför är det viktigt att barn i dag får se hur barn hade det förr?

– Ett av syftena är att ge perspektiv. Ett spår där barnen kan reflektera över tillgången av leksaker, att det till exempel inte fanns lika många typer av leksaker förr. Det är helt olika material och tekniker bakom också. Om det är utveckling eller tillbakagång är svårt att säga.

Tanken med utställningen är lika mycket att visa upp leksakerna som att skapa underlag för diskussioner.

– Jag tycker att det är viktigt att ett museum inte bara visar, utan också ger information och skapar eftertanke, säger Maria Ahlström.