Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Novus om EU-valet: C ut och SD in

Centerpartiet ser ut att förlora sitt enda mandat i EU-parlamentet, medan Sverigedemokraterna verkar kliva in, i så fall för första gången. Allt enligt en mätning som opinionsinstitutet Novus gjort för Sveriges Radio Ekot.

Sverigedemokraterna får 6,6 procent i mätningen, en fördubbling jämfört med förra EU-valet, som nu alltså kan göra att partiet för första gången tar plats i EU-parlamentet. Enligt Linda Berg, statsvetare vid Göteborgs universitet, beror det på att partiet helt enkelt har fler sympatisörer nu.

Framför allt är den stora skillnaden mot 2009 att de kommit in i riksdagen, säger hon till Ekot.

Piratpartiet har med 3,9 procent chans att få behålla ett av sina två mandat i EU-parlamentet.

Centern backar till 3,2 procent och ser ut att hamna utanför parlamentet. Bland Alliansens partier är det bara Kristdemokraterna som ökar och får 6,4 procent jämfört med 4,7 i EU-valet 2009. Ökar gör också Vänstern och Miljöpartiet till 10,2 respektive 14,9 procent, liksom Socialdemokraterna som får 26,9 procent.

Moderaterna backar 2,5 procentenheter till 16,3 och Folkpartiet minskar 5,2 procentenheter och hamnar på 8,4.

Feministiskt initiativ får i mätningen 2,5 procent och Junilistan 0,2.

För en säker plats i EU-parlamentet krävs fem procent av rösterna, i realiteten drygt 4 procent.

Novus gjorde sin mätning via telefonintervjuer med 1 664 slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt under perioden 5-11 maj.

Om Novus mätning skulle bli valresultat, så får Socialdemokraterna 6 mandat i EU-parlamentet. Moderaterna får 4, Miljöpartiet 3 medan Vänsterpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna får vardera 2 mandat och Kristdemokraterna 1. Centerpartiet skulle bli utan mandat. Detta enligt Valmyndighetens valsimulator.

Det har rått en viss förvirring kring vad som krävs för att få ett mandat i EU-parlamentet. Spärren är fyra procent, men det har hävdats att det kan krävas upp mot fem procent för att få ett mandat.

Spärren är ju inte 4 procent utan de facto upp emot 5 procent för att få ett mandat, sade professor Sören Holmberg till TT nyligen.

Men det stämmer inte. Enligt kollegan Henrik Oscarsson får alla partier som kommer över fyra procent ett mandat.

Många partier över fyra procent, mellan 15-18 stycken, skulle kunna innebära att fyra procent inte räcker för att få mandat, men vi är ju långt ifrån en sådan situation, säger han till TT.

Piratpartiets 3,9 procent i Novus är alltså väldigt nära ett mandat, medan Feministiskt initiativs 2,5 procent har en bit kvar. Junilistan är än längre bort med sina 0,2 procent.

Totalt har Sverige 20 av EU-parlamentets 766 mandat.