Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Alperna hemma för Nina från Östersund

/
  • Den här veckan är hotellet bokat av ett och samma sällskap. Ett svenskt par har bokat alla rum för ett bröllop till helgen. En kväll den här veckan vankades specialmiddag med glada hattar.Nina och kompisen Fabia har en enkelt inredd  lägenhet. Säng kändes överflödigt, men en god madrass finns att sova på. Och den ska bäddas.Deras lägenhet ligger mitt i byn. En trerummare med kök kostar 10 000 kronor i månaden.
  • Ibland går Nina omkring på stans gator som en helt vanlig tjej och låter skidåkningen vila. Inte ofta men det händer. Nina Arnemo här tillsammans med schweiziskan Fabia Egli som hon delar lägenhet med.
  • Hotellets naturliga samlingspunkt är baren. Här är det folk i stort sett från morgon till sen kväll. Här pratar Nina med en av bergsguiderna.
  • Ett par dagar i veckan står Nina Arnemo bakom receptionsdisken på hotellet i Engelberg. Nu efter tre år på hotell Ski Lodge är hon receptionschef.

För tre år sen grät hon floder då hon lämnade Jämtland för sin första säsong i Alperna. I dag tillhör hon en av hotellets chefer. ÖP Lördag hälsade på Nina Arnemo i Engelberg, Schweiz.

Annons

Det var ingen munter syn då Nina Arnemo lämnade Östersund och tog farväl av sina nära och kära på järnvägsstationen i Östersund för tre år sedan. Hon grät hejdlöst. Kamraterna likaså. Folk på perrongen undrade nog lite till mans vad som var på väg att hända.

Att Nina då skulle inleda sin karriär i Alperna, en karriär som nu lett fram till ett chefsjobb på hotell Ski Lodge, "svenskhotellet" i Engelberg i Schweiz kunde ingen förutspå.

Efter att under första året främst jobbat med servering kom så ett erbjudande hon inte kunde tacka nej till.

– Det behövdes inhoppare i receptionen. Jag blev tillfrågad och svarade genast "Ja", säger Nina.

Utanför fönstret lyser solen från en klarblåhimmel. Det är nästan helt fritt från snö nere i byn nu i mitten av mars, men uppe i skidområdet ligger snön meterdjur och erbjuder fantastisk skidåkning, mestadels i opreparerade nedfarter. Temperaturen ligger kring 15-20 grader under den gassande solen i byn medan det fortfarande är minusgrader upp i backarna, helt enkelt idealiska förhållanden.

Skidåkningen är viktig för de flesta som besöker Alperna. Och för alla som jobbar i Alperna är skidintresset helt avgörande.

Att Nina Arnemo började arbeta i Alperna skyller hon skidintresset, men också på en kompis som arbetade på samma hotell året innan och som rekommenderade henne för hotellets ledning. Hon sökte och fick jobbet och avancerade snabbt.

Att vara receptionschef innebär att vara en av fyra chefer på hotellet direkt underlydande nuvarande hotellchefen Matilda Rapaport.

Och arbetet innebär så mycket mer än att "bara" sitta i receptionen och ta emot alla hotellets gäster. Arbetet handlar dessutom om ekonomi, personalfrågor och långsiktig planering.

Någon vidare utbildning för arbetet har hon inte.

– Det handlar snarare om att jag fått gå bredvid och lärt mig efter hand. "Learning by doing", som hon säger.

Men det är bra att kunna språk för att få jobb i Alperna. Ett faktum som hotellets chef varmt rekommenderar alla de som är sugna på att bli en ny Nina.

– Svensk arbetskraft är eftertraktad här nere. Svenskar är kända för att ge god service helt enkelt. Men ett gott råd är att läsa ett tredje språk i skolan. Franska, tyska eller italienska har vi som krav på anställda här på hotellet, förklarar Rapaport som även hon har viss Jämtlandsanknytning efter att ha gått på skidgymnasiet i Järpen.

För tre år sedan flyttade hon ner till Schweiz och mycket talar för att hon stannar kvar.

– Såväl infrastruktur som mentaliteten hos folket här liknar Sverige och svenskarna, säger hon samtidigt som hon tar ett bett på den alldeles pinfärska croissanten som uppdukad på bordet framför henne.

Solen lyser in genom det öppna fönstret på både Matilda och Nina då de lägger upp dagens arbete.

– Jobbet som receptionschef innebär att göra mycket "backoffice". Jag håller just nu på att planera ett stort bröllop. Under hela veckan har bröllopsgästerna anlänt och hotellet är nu fullbokat av bröllopsgästerna, berättar Nina som samtidigt planerar ett ännu större, och för hotellet mycket viktigt, evenemang.

I samarbete med svenska ambassaden i Schweiz ska hotellet arrangera "Schweden Wochen". Syftet med veckan är att visa upp svensk kultur ur alla aspekter.

– Till hotellet kommer den svenske kocken Tommy Myllymäki tillsammans med vinexperten Jens Dolk, säger Nina och hoppas och tror att veckan kommer att betyda mycket för hotellets framtid.

– Vi vill ha hit fler schweizare, klargör hon och nämner att hennes och hotellets största utmaning just nu är att få mer fart på verksamheten hela året, nu ligger tyngdpunkten på vintersäsongen.

Då kanske hotellet kommer att behöva fler anställda. Då kanske nya möjligheter öppnar sig för den som vill följa Ninas exempel. För den som så önskar ger Nina sitt enkla råd:

– Dra hit, det är lättast att söka jobb på plats. Det är bara att dra, säger Nina och gör sig redo för ett nytt arbetspass.

Dagens första skidåkare kommer tillbaka till hotellet efter ytterligare en soldränkt skiddag. Alla lite mer solbrända än vad som kanske är nyttigt. Alla med ett lyckligt leende på sina läppar. Nina möter dem och frågar hur dagen varit, om skidåkning varit bra och tipsar om att den vedeldade badtunnan på gården väntar för den som så önskar.

Nina utstrålar gemyt och ger intrycket av att hon kommer att bli kvar en lång tid framöver i det lilla alplandet.

Annons