Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det bevisat - sportdryck ger resultat

Dryck med kolhydrater ger effekt. Det visar en studie som Mittuniversitetet genomfört.

Vill du pressa tiderna kan det vara läge att dricka kolhydratrik dryck. En studie som Mittuniversitet genomfört tillsammans med universitetet i Bath visar att prestationsförmågan förbättras bland de som sysslar med triathlon.

Forskarna lät vissa deltagare i studien dricka smaksatt vatten utan kolhydrater, de övriga fick dricka den kolhydratrika drycken.

Kerry McGawley, verksam vid Nationellt Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet, har lett studien. Hon fann att intag av en ökad mängd kolhydrater under cyklingen, förbättrade prestationen och tiderna i den avslutande löpningen. Tiderna förbättrades i genomsnitt med fyra procent.

– Det är den första studien som visar en signifikant förbättring av prestationen i den olympiska grenen triathlon genom intag av kolhydrater. En relativt hög koncentration av kolhydrater, i motsats till smaksatt vatten, gav en signifikant bättre prestation under löpningen, säger Kerry McGawley i ett pressmeddelande.

I triathlon avverkar deltagarna 1500 meter simning, 40 kilometer cykling och 10 kilometer löpning.