Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det dags att sätta ner foten

Från och med 3 mars kommer antalet barn att öka på många av Östersunds förskolor. Det är något som har fått Emma Mattsson och Hanna Liljendahl att stätta ner foten.

Emma Mattsson och Hanna Liljendahl är bara två av 200 föräldrar som under ett dygn gått med i facebookgruppen ”föräldrauppror i Östersund mot större barngrupper i förskolan”.

– Jag blev ombedd att starta gruppen, så då gjorde jag det, säger Emma Mattsson.

Nu hoppas hon att fler föräldrar går med i gruppen och agerar mot beslutet om större barngrupper.

Både Emma och Hanna har reagerat på de stora barngrupperna tidigare. De tycker att 18 barn är för mycket, de vill ha max 15 barn på varje avdelning. Beslutet om ett nittonde barn var det som fick bägaren att rinna över för dem.

– Tidigare har man bara suttit och pratat om det och tänkt vad kan lilla jag göra. Men vi måste säga stopp nu, säger Emma Mattsson som oroar sig för att antalet barn kommer att fortsätta att öka om inte föräldrarna protesterar nu.

– Man vill egentligen inte klaga för indirekt känns det som man klagar på förskolelärarna och det vill vi inte. Vi är jättenöjda med dem, säger Hanna Liljendahl.

Hon har sedan i somras haft planer på att samla in namn för att protestera mot antalet barn på förskoleavdelningarna, men av olika anledningar har hon fått skjuta på det.

– Vi har pratat med vår förskola och de har bekräftat att det är en tuff situation redan med 18 barn. Vi har funderat på privata alternativ, men det vore att vända ryggen åt problemet, säger hon och förklarar att hennes oro är att sonen Hugo inte kommer att vara trygg på förskolan när barngruppen blir ännu större.

Och det var just tryggheten i Östersund som fick henne att flytta tillbaka när hon skaffade barn.

– Jag vill ge barnen en trygg uppväxt i en liten stad med korta avstånd. Men jag är inte främmande för att ta mitt pick och pack och testa andra kommuner för det är barnen som är viktigast, förklarar Hanna.

Förutom facebookupproret kommer namninsamlingslistor att sättas upp på förskolorna i Östersund och redan på tisdag ska de lämnas över till ansvariga på kommunen.

– Vi ska uppvakta politikerna. Och det är valår så det gäller att utnyttja sin röst och rösta på dem som prioriterar barnen, säger Hanna Liljendahl.

Personligen skulle både hon och Emma uppmuntra förskolepersonalen att gå ut i strejk för att stoppa de stora barngrupperna.

– Jag skulle gärna ta ett par semester- eller föräldradagar om det gav effekt i längden.

Hanna Liljendahl med dottern Ebba och Emma Mattsson med dottern Hedvig har fått nog av de stora barngrupperna på förskolorna i Östersund. Nu har de startat ett föräldrauppror på Facebook.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Sandal (S): – Det är en tillfällig lösning