Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det högsäsong för vinterkräksjuka och influensa – här är tips för att minska spridningen

Just nu är det högsäsong för vinterkräksjuka och influensa. Jämtlands län ligger högt upp i Folkhälsoinstitutets statistik över antal fall av vinterkräksjuka per 100 000 invånare. Därför presenterar Östersunds kommun några enkla tips på sin hemsida för att minska spridningen av sjukdomarna.

Vinterkräksjukan

Det enklaste sättet att minska risken att bli smittad av vinterkräksjukan är genom att tvätta händerna extra noga före måltider, före matlagning och efter toalettbesök och blöjbyte. Det är också viktigt att tvätta händerna efter hantering av smutstvätt, efter att ha snutit näsas och helt enkelt när händerna är smutsiga.

Du minskar också risken för att sprida smittan om du torkar dig på pappershanddukar istället för tyghanddukar då de senare kan innehålla smittämnen som sprids till andra som torkar sina händer på exempelvis arbetsplatser, skolor, förskolor och andra offentliga miljöer.

För att undvika risken för att sprida vinterkräksjukan är det viktigt att stanna hemma från skola, jobb eller förskola vid kräkningar eller diarré. Den som har sjukdomssymptom kan smitta andra även vid god hygien. Caliciviruset, som orsakar vinterkräksjuka, är mycket smittsamt.

Det är också viktigt med renhållning i hemmet efter att någon i familjen haft vinterkräksjuka. Du bör använda klorbaserade rengöringsmedel och tvätta textilier i minst 70 grader för att bli av med viruset.

Inkubationstiden är 12 till 48 timmar. Under denna tiden kan personer sprida smitta under flera dygn efter att de har tillfrisknat även om smittrisken anses vara störst de närmaste dygnen efter att du blivit sjuk.

TV: Se när Mittmedias reporter intervjuar Folkhälsomyndigheten om hur man minskar risken för att sprida och smittas av vinterkräksjuka:

Influensa

För att minska risken att bli smittad av influensa är det viktigt att tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten, och gärna med handsprit. Undvik att röra vid dina ögon, din näsa och din mun. Det är också viktigt att undvika nära kontakt med personer som du vet redan är sjuka.

Minska risken att sprida influensan genom att tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser, och gärna med handsprit. Hosta eller nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger i en soppåse. Stanna hemma från arbetet eller skolan så länge du har feber eller känner dig sjuk.

Källa: Östersunds kommun.