Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det klart: Åre tar över

Åre övertar nästa veckosluts alpina världscuptävlingar från Val d'Isère och Courchevel. Det blir slalom och storslalom för både damer och herrar.

När det här skrivs strax efter klockan 16 på torsdagseftermiddagen sitter borgmästaren i Val d'Isère i möte med internationella skidförbundet FIS. Enda frågan på agendan är: Uppsägning av tävlingar i Frankrike. Val d'Isère saknar snö. Den finns däremot i Åre.

Sak samma kommer att ske under fredagsförmiddagen. Då är det Courchevel, som måste genomlida samma tråkiga procedur. Se sanningen i vitögat och lämna ifrån sig damtävlingarna. Åre tar dem med.

– Vi är inte i mål riktigt ännu, men allt talar till vår fördel, konstaterar Svenska skidförbundets förbundsdirektör Niklas Carlsson, som sköter förhandlandet med både FIS och TV-bolagen.

Just nu befinner sig den alpina världscupcirkusen i Nordamerika och Beever Creek. Det är därifrån FIS förhandlar både med Åre och med de franska orterna. Tidsskillnaden utgör vissa administrativa problem.

– Men Mellaneuropa är ju utan snö och det är krisen i ett nötskal, säger Niklas Carlsson.

I Åre sitter anläggningschef Nalle Hansson och hans stab, som nu får bråda dagar.

– Det tuffaste är att få fatt i alla funktionärer. Vi behöver som allra minst 150 personer. Vi ringer upp dem eftersom. Alla är positiva, men kruxet är att jag och mina medarbetare behöver dem redan från tisdag eftermiddag och över nästkommande söndag. Då handlar det i många fall om att funktionärernas egna arbetsgivare måste vara välvilligt inställda till att ge dem ledigt, konstaterar Nalle Hansson.

Det regnade annars hela natten mot torsdag och på torsdagsförmiddagen i Åre. Varmt var det också.

– Men eftersom vi har kunnat köra snökanonerna på högvarv i en dryg vecka är det närmast bra om det kommer vatten i konstsnön. Bara det fryser på lite senare, vilket vi har indikationer om att det gör. Där ser det alltså bra ut, fortsätter den rutinerade världscupräven.

Nästa fredag väntar därför dubbla storslalomtävlingar för både herrar och damer. På lördag väntar en slalomtävling och på söndag ytterligare en. Tävlingarna kommer att köras i samma pist. Med samma start- och målhang, här gäller att i någon mån försöka gå en lite genare väg än normalt, men ändå kunna ge de aktiva full sportslig rättvisa.

Åre är beredd och i början av nästa vecka dimper ett par specialchartrade flygplan ner på Åre/Östersund flygplats med 400-500 personer, som utgör den samlade alpina världseliten med aktiva, tränare, övriga ledarteam och inte minst utrustning och servicepersonal.