Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det klart: Lina Hallebratt utsedd till Sveriges främsta äventyrare

Lina Hallebratt är van att tänja på kroppen – och nu kan hon sträcka på sig lite extra.
Nu har nämligen 27-åringen från Trångsviken utsetts till Årets äventyrare i Sverige. Och snart packar hon väskan för nästa storslagna strapats.

Utmärkelsen Årets Äventyrare startade 2005, och för att bli nominerad ska man ha genomfört ett äventyr ute i naturen någonstans i världen under det senaste året. Utmärkelsen ska belysa den lust och beslutsamhet som dessa människor besitter och som visar att ingenting är omöjligt.

De som känner Lina Hallebratt närmare vet att hon gärna utmanar det omöjliga. Hon har gjort flera uppmärksammade långfärder genom åren, och i fjol blev hon den första personen att genomföra det vita, blå och gröna bandet under ett år. Därför var det ingen större skräll att hon utsågs till vinnare.

– Det är jätteroligt, men själv hade jag inte väntat mig det. Det är första gången som ett "långsamt" äventyr får utmärkelsen, säger en glad Lina Hallebratt till ÖP.

Juryns motivering löd: "Lina Hallebratt får priset för att ha genomfört ett storslaget äventyr och en 5318 kilometer lång resa - i kajak, på skidor och till fots – i en prestigelös och stillsam hyllning till Sveriges fantastiska natur. Jämtländskan Lina Hallebratt knöt ihop fjällfararnas vita och gröna band med havspaddlarnas blå band och blev den första att göra alla tre banden inom ett år".

Själva tidsgränsen på ett år var ganska snäv, men hon utförde inte alls bedriften på ett hastigt sätt.

– Nej, jag tog det lugnt hela tiden. Grejen är just det, att göra det man älskar i sin egen takt, säger Lina Hallebratt.

Prisceremonin äger rum på Vildmarksmässan lördagen 12 mars klockan 13.00. Förra året var det Christine Hägglund från Östersund pris som årets kvinnliga äventyrare för sin 130 mil långa löpartur längs den svenska fjällkedjan.

Och frågan är naturligtvis vad Lina Hallebratts nästa äventyr blir?

– 29 april åker jag till USA för att vandra Pacific Crest Trail, tillsammans med två hundar och min vän Henrik Lundbäck från Göteborg, berättar Lina.

Pacific Crest Trail sträcker sig över 430 mil, och går från gränsen mellan USA och Mexiko till den kanadensiska gränsen.

Hur länge räknar du att den vandringen tar?

– Jag startar i början av maj, och eftersom jag bara har visum i sex månader så hoppas jag hinna på den tiden, säger Lina och skrattar.

Läs mer om Lina Hallebratt:

Lina har tagit sig mer än halvvägs på sin över 500 mil långa tur

Här är jämtarna som kan bli Årets äventyrare

Lina lockades av det stora äventyret