Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det klart med asylboende i Kall

Om en vecka öppnas det nya asylboendet på Kallgården. Migrationsverket har godkänt anläggningen som ska ta emot 76 personer. Nästa vecka ska ortsborna informeras av kommunen och Migrationsverket.

Som ÖP redan berättat är det Stockholmsbaserade företaget Hmo Omsorg AB som ska ta emot 76 flyktingar på Kallgården. Bakom företaget finns fyra personer: Jan Känngård, Anna-Karin Lustfeldt, Gunnar Larsson och Stefan Westermark. Hmo Omsorg AB har inte drivit något boende för flyktingar tidigare men enligt Jan Känngård finns det en bred kompetens i företaget.

Kallgården är ett gammalt fjällhotell från 1929 som består av en huvudbyggnad med 22 rum, restaurang, konferensutrymmen och tillhörande villa. Under några år ägdes Kallgården av Åre kommun som bedrev hotell- och restaurangskola här. När kommunen flyttade verksamheten till Åre sålde man anläggningen. Därefter har Kallgården under en lång period levt en tynande tillvaro.

Det nya asylboendet i Kall ska ta emot en del av de flyktingarna som flyttas från Åre Continental Inns asylboende som läggs ner. Även barnfamiljer väntas flytta hit. Därför ska Åre kommun till en början ordna förskola och förskoleklass på plats i Kallgården.

Migrationsverket har informerat Åre kommun samt Kallbygdens intresseförening om planerna.

Leif Nord (M) tror att etableringen kan innebära ett lyft för Kallbygden som är behov av inflyttning. Kall är förvisso en liten by men det finns en livsmedelsbutik och bussförbindelser med Järpen där bland annat Arbetsförmedlingen finns. Enligt de uppgifter som kommunalrådet har fått ska Hmo Omsorg AB ha personal på plats och erbjuda gym och aktiviteter för det boende.

Den 14 november öppnar boendet och flytt av de asylsökande som bor på Åre Continental Inn påbörjas. Dagen innan, alltså 13 november, bjuder Migrationsverket tillsammans med Åre kommun till ett informationsmöte på Kallgården. Mötet startar klockan 18.