Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu är det krig vi sysslar med"

På Teknikland berättade den tidigare chefen på Milostabens säkerhetsavdelning Sten Bredberg om kalla krigets spionverksamhet.
– Jag kan tänka mig hur lite det svenska folket visste om vad som verkligen pågick.

Annons

Söndagsflanerande barnfamiljer gjorde Halloweenmasker i frigolit och roade sig med allehanda upplevelser när Teknikland i Optand hade säsongsavslutning. Men mest folk drog ett fördrag av Sten Bredberg, tidigare chef för Milostabens säkerhetsavdelning.

Inför en fullsatt konferenslokal berättade han öppet om den intensiva underrättelseverksamhet som pågick under det kalla kriget. Inte minst när det jagades ubåtar i Sundsvall 1983.

– Sundsvall var en tänkbar landstigningsplats för utländsk trupp vid en invasion så det var inte konstigt att det pågick främmande underrättelseverksamhet där. Vi fick indikationer på åtminstone två miniubåtar och fick upp stora marina resurser till en insats. Med hydrofon kunde vi följa en ubåt som gick mellan Alnön och fastlandet. Eldtillstånd godkändes och en skarp mina utlöstes men på något sätt lyckades miniubåten ta sig igenom. Jag tänkte: nu är det krig vi sysslar med.

I och med Sovjetunionens sammanbrott och en allt mer avspänd omvärld rustade det svenska försvaret ner. Dagens försvarsanslag är bara en fjärdedel av vad de var under det kalla kriget.

– Vi trodde för tio år sedan att vi lämnat det kalla kriget bakom oss men den senaste tidens kränkningar i luften och till sjöss visar att det återigen pågår operativ underrättelseverksamhet från främmande makt, säger Sten Bredberg.

Att åter bygga upp försvaret till den nivå som rådde för 30 år sedan är orealistiskt, anser Bredberg, som tillhör förespråkarna av en annan modell.

– Vi måste gå med i NATO. Det är det enda sättet att få ett försvar av Sverige snabbt.