Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det rätt läge att köpa skog

Skogspriserna i Jämtland har nått sin bottennivå. Nu är det läge att köpa.
– Priset hade stigit om inte stormarna i höstas hade kommit, säger Sofia Palmkvist på LRF konsult.

Stormen Ivar i julas, som drabbade skogsägare söder och sydöst om Storsjön, och stormen Hilde i november, i norra delarna av länet, påverkar skogspriserna. Eller åtminstone viljan till att köpa skogsmark. Det första halvåret 2014 ligger medelpriset på en kubikmeter skog i Jämtland på 243 kronor. 2012 var priset 290 kronor.

– Det är kanonläge att göra ett köp nu. Men det verkar inte som om folk gör det. Det behövs något för att trigga i gång det, säger skogsrådgivaren Lennart Bäck.

För på lång sikt är det en positiv prisutveckling. På en tioårsperiod har skogspriset gått upp med 60 procent i mellannorrland.

Det är flera faktorer som påverkar skogspriset. Det handlar om konjunktursläget, hur skogsfastigheten ser ut och var den är belägen. En skogsfastighet i södra Sverige är nästan dubbelt så dyr som i Jämtland.

– Skogspriset har stigit i södra Sverige och om trenden håller i sig borde priserna gå upp här snart, säger fastighetsmäklaren Lars-Anders Jonsson.

De hårda stormarna som varit kommer troligen fortsätta påverka marknaden framöver. Lennart Bäck tror att skogsägare som äger skog i länet, men bor på annan ort, kommer att vilja sälja nu. Eftersom de inser att ett skogsägande är ett stort åtagande och att skogsfälld skog tar mycket tid och kraft att ta reda på. Det finns även en oro för att det ska storma igen.