Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är Gunnar färdigt med sitt litterära livsverk

Vill du veta allt, och kanske mer därtill, om Hammerdalbygdens historia?

Då bör du läsa Gunnar Englunds trilogi, som nyligen lämnat tryckpressarna.

Eller så kan du frågan honom själv. Det mesta och det bästa har han nämligen lagrat i sitt 92-åriga huvud.

Gunnar Englund måste utan tvekan tillhöra Sveriges äldsta författare. Och utan tvekan måste hans trilogi Hammerdals/Gåxsjös historia tillhöra de mest omfattande historiska verken som kommit ut på dessa breddgrader de senaste åren. Han har nämligen lagt ned över 20 års arbete på de tre böckerna, varav den första gavs ut redan 1996.

Han har all rätt att pusta ut, där han sitter på äldreboendet Åshamra i Hammerdal och beskådar sitt litterära livsverk.

– Egentligen skulle den vara färdig innan jul, men det var en del som strulade på vägen, konstaterar Gunnar Englund.

Det har minst sagt varit en lång och turbulent resa för Gunnar, innan trilogin slutligen kunde färdigställas. Sedan han gav ut den första delen så har han bland annat drabbats av fem blodproppar och i stort sett förlorat synen.

– Förutom det har jag knaprat i mig 30 000 tabletter, säger han med ett skratt.

Dessutom har det varit svårt att slutföra böckerna, trots att det mesta funnits nedskrivet sedan många år. Det blev nämligen strul med formateringen av materialet, sedan Gunnars dator havererade och allt var tvunget att flyttas till en annan dator. Men som tur fanns både brorsonen Bengt-Olof och Gunnars barn Sonja och Alexander till hands när det behövdes som mest. De har hjälpt honom att redigera färdigt och sammanställa materialet, och nu har Gunnar kunnat ge ut dem i egen regi, via Book-on-demand.

Det innebär att boken finns som beställningsvara på internet, och att den trycks efter beställning från kunden. Gunnar har dock låtit trycka upp några exemplar som gått till biblioteket, släktingar och media.

Böckerna avhandlar Hammerdal och närliggande byar, med start på forntiden fram till 1820-talet. Gunnar har dock valt att ta med stora händelser och trender både globalt och på riksplanet, för att allt ska kunnas sättas in i ett större sammanhang.

Gunnar har bland annat i fil. kand. i historia, och har fått sitt lystmäte genom att resa till många av jordens hörn. Gunnar har även ett förflutet som byggingengör, och var en stor arbetsgivare i norra Jämtland när han drev företaget Hammerdalshus fram till mitten av 1970-talet.

Frågan är om han inte ska släppa en fjärde bok, som sträcker sig fram till nutid?

– Nej, det får någon annan göra. Jag har mycket i huvudet, men jag känner inte direkt någon skrivklåda. Jag har ju varit med om en del, och vid min ålder får man vara glad för varje dag, säger Gunnar med ett leende.

Böckerna avhandlar Hammerdal/Gåxsjö historia från forntiden fram till 1820-talet.