Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är härbärget stängt

I dag stängdes Svenska kyrkans härbärge i centrala Östersund. Den beslutade perioden är slut och det har varit få besökare på boendet den sista tiden. Men arbetet med att stötta EU-migranter fortsätter.

Annons

– Det var så vi tänkte när vi startade. Vi kör fram till valborg för då borde klimatet vara så att ingen fryser ihjäl, säger kyrkoherde Börje Viklander i Östersunds församling.

Härbärget har funnits i Östersund från jul och Östersunds kommun har lämnat ett bidrag på 100 000 kronor till Östersunds församling för att de ska kunna bedriva arbetet.

I praktiken har härbärget redan varit stängt några dagar, eftersom ingen har efterfrågat platser. Det har minskat med tiggare i östersundstrakten den senaste tiden. Vilket kan hänga samman med de bråk som uppstod mellan grupper av tiggare i Östersund för en dryg månad sedan, som slutade med att två män dömdes till fängelse.

– De som satt i centrala stan var från en av de där grupperna. I samband med bråket försvann de och få har tagit deras platser. Och jag vet inte var de åkt, säger Josefina Hilding, som under vintern varit anställd av Östersunds församling för att jobba med EU-migranterna.

De som är kvar har också påverkats av det som hänt.

– Efter bråken känns det som att de är försiktigare. De vet att det här har drabbat hela gruppen. Några har sagt till mig att "vi är inte några som vill ställa till med bråk". Men det är nog inte alla som tänker så.

Bråken har även påverkat arbetet med härbärget. En av de nu fängelsedömda männen var timanställd på härbärget under en period. Han är sedan tidigare dömd och hade inte rätt vara i Sverige. Börje Viklander anser att de gjorde vad de kunde innan han anställdes.

– Det vi gjorde var att kolla upp mot skatteverket att alla papper var vita. Vi hade inga tecken eller signaler på att han inte fick vara här. Vilket i efterhand kändes märkligt, men förmodligen hade han bytt namn.

– Men naturligtvis är det jättetråkigt.

Trots detta anser Börje Viklander att församlingen haft tillräcklig beredskap när de startade upp sitt arbete.

– Själva konflikten har handlat om vem som får sitta var. Det är vad jag har uppfattat, men sedan spillde konflikten över till boendet.

På härbärget har det funnits 15 sovplatser, vilket inte har räckt till.

– Vi letade ju från början efter ett större boende. Men det föll på att det var för dyrt.

Nu fortsätter det sociala arbetet. Josefina Hilding är erbjuden fortsatt anställning och en ny bidragsansökan kommer att skickas in till kommunen för att få täckning för kostnaderna.

För Börje Viklander är det självklart att arbetet ska fortsätta. Han har inte heller fått några kritiska synpunkter från sina församlingsmedlemmar. Tvärtom menar han att många är positivt inställda.

– De som sagt något är positivt inställda, säger han.

– Det handlar om omsorg från församlingens sida. De behöver hjälp med sjukvårds- och myndighetskontakter. Vi behöver en fortsättning på nätverksarbetet för den här gruppen.

För härbärget har bara varit en del av det arbete som utförts. Röda korset har delat ut kläder kontinuerligt till gruppen.

Fem kvinnor har, tillsammans med Josefina Hilding, virkat mattor som har haft en rykande åtgång. De har en stående beställning från en inredningsbutik i Östersund och jobbar på en order på 20 mattor som ska skickas till Göteborg.

Josefina Hilding har hjälpt många med kontakter med myndigheter och sjukvården. Under vintern har flera personer fått köldskador på händer och fötter. Det har även varit kontakter med socialtjänsten i fall där barn funnits med.

Den stora utmaningen har varit att försöka hitta jobb, som alternativ till att tigga.

– På arbetsförmedlingen sa de att det i princip är omöjligt på grund av språkbarriärer och utbildning. Men nu verkar det som Arbetsförmedlingen ändå kan hjälpa till med praktikplatser. För det finns en stor arbetsvilja hos gruppen.

Annons