Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är insamlingen i gång för Arnes unika gitarrer

Jimi Henrix och Larz-Kristerz, Elvis och Cardigans, för att inte tala om David Bowie, Sven-Ingvars, Kurt Cobain, Bryan Ferry, Suzi Quatro och Maria Andersson i Sahara Hotnights.

Alla har de spelat på Hagströms gitarrer från Älvdalen i Dalarna.

Och om allt går som det är tänkt kommer världens största permanenta utställning med Hagströms världsberömda gitarrer att öppna på Dalarnas Museum i Falun om några år.

Det är hängivne samlaren Arne Johansson i Östersund som gjort upp med museichefen och förre östersundaren Jan Raihle om att försöka bärga Arnes unika samling av varumärket till en permanent utställning.

– Det känns skönt om instrumenten kan samlas på ett sådant sätt, så att också den kulturhistoriska biten säkras, säger Arne.

Och Jan Raihle är angelägen om att klara projektet:

– Det är en viktig uppgift för oss som museum att dokumentera den här epoken i vårt län.

Han förutser visserligen att någon kunnat önska att utställningen byggdes upp i Älvdalen, men till det saknas resurser. För att klara ekonomin är museet igång med en omfattande insamling för att dra ihop pengar så projektet kan genomföras.

Sammanlagt fem miljoner behövs, varav knappa två miljoner går till att köpa in själva samlingen, resten går till att bygga utställningen i befintliga lokaler.

Bland lockbetena finns en specialgjord gitarr ”Hagström Viking” som tillverkats i 58 exklusiva exemplar och som ges till personer som donerar 100 000 kronor till insamlingen.

– Vi kommer dessutom att ha en del spelningar och arrangemang med olika kända artister för att dra in pengar, berättar Arne.

Claes Yngström i Sky High är redan kontrakterad och spelade även när insamlingen drog i gång i Falun för någon månad sedan. Då medverkade även våra lokala hjältar i Turkey Twisters, som sedan länge haft förmånen att få använda några av Arnes gitarrer på sina spelningar.

Fram till början av maj 2012 samlar man pengar och sedan återstår att uppföra utställningen med alla tillbehör.

Själv spelar Arne inte gitarr alls, så vad ska han göra nu när samlingen försvinner hemifrån – samla på något annat?

– Haha, nej nu ska jag hålla fingrarna i styr.

Jan Raihle har själv en bakgrund som rockmusiker i lokalformat och får förstås möjlighet att lira på museet:

– Vår tanke är att gör museet väldigt interaktivt, besökarna ska kunna spela och skapa hos oss, kanske inte på de mer exklusiva instrumenten, men det kommer att bli mycket musik på det nya museet.