Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Nu är jag trött på kökstjafset”

Med de orden inleder centerns Eva Hellstrand en motion till kommunfullmäktige i Åre med anledning av det uppmärksammade julbordet på Stamgärde skola i Undersåker.

Stamgärde skola i Undersåker ville ge eleverna ett julbord i vanlig ordning även detta år.

Men tidigare i höstas hade kommunen centralt beslutat att det inte skulle serveras julbord på kommunens skolor. Det skulle minska kostnaderna för skolornas mat som i alla fall i fjol hade gått upp under december månad.

Kocken Lars-Göran Nilsson på skolan i Undersåker valde sin egen väg och ville istället använde rester och billiga råvaror så att man kunde samla all julmat till julbordet.

– Det skulle inte bli dyrare, säger skolkocken Lars-Göran Larsson.

När kommunens tjänstemän fick höra talas om julbordet på skolan i Undersåker åkte en tjänsteman från kommun till skolan och hämtade såväl sill som lax, allt för att inget julbord skulle finnas på skolan.

Men trots detta blev det ett julbord på Stamgärde skola. Lärarna startade en insamling och betalade med egna pengar för att köpa ny mat.

Nu skriver Eva Hellstrand (C) en motion till kommunfullmäktige där hon kräver skärpning.

"Nu är jag trött på kökstjafset. För ett antal år sedan beslutade Åre kommun att alla kök skulle samlas i en kostorganisation. Syftet var bland annat att höja kvalitén och att ge personalen inom köken större möjlighet till vidareutbildning mm.

Kostorganisationen har haft en del chefsbekymmer och just nu känns det mest som ett vilset skepp. Under de senaste månaderna har flera saker dykt upp - hanteringen av köket på förskolan i Mörsil, Bregott-ärendet, borttagande av KRAV-certifiering och nu senast julbords-bråket. Jag tycker det är oerhört trist när något som syftade till förbättring nu mer liknar ett vilset skepp!" skriver Hellstrand i sin motion och fortsätter:

"Oavsett hur kostorganisationen fortsättningsvis ser ut så behövs en politisk styrgrupp med politiker från berörda nämnder och kommunstyrelsen. Idag är bristen på politisk styrning uppenbar! Med ovanstående som bakgrund vill jag att en decentraliserad kostorganisation testas i Åre kommun och att kostorganisationen kompletteras med en politisk styrgrupp" .