Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är Jönsson ute ur bubblan

Emil Jönsson fick VM i Falun att tänka på.
Det var tur det. Då kunde han till slut lägga OS i Sotji åt sidan.

Annons

Emil Jönsson kom hem från OS i Sotji med två bronsmedaljer runt halsen. Och ett mentalt ok över sina axlar.

Det tog lång tid innan han var sig själv igen efter den olympiska urladdningen.

– I två månader efteråt var det knappt jag orkade prata med någon. Då fattar man hur mycket man bygger upp mentalt till ett OS, säger sprintspecialisten inför lördagens klassiska världscupsprint i Ruka.

– Därför är det skönt att det finns ett VM i Falun. Annars kanske jag hade varit i den där bubblan än, när man inte orkar vara social, utan bara är slut i huvudet.

– VM på hemmaplan i vinter räddade mig tror jag, att jag fick ladda för det. Därför kände jag att jag kör ett OS till, annars kanske jag hade lagt av. Men jag ville inte avsluta med ett OS i dålig form.

I vevan efter OS skaffade sig Emil Jönsson en mental rådgivare, Stig Wiklund, som är mental coach åt exempelvis även kollegan Johan Olsson.

Jönsson tycker det har gett resultat direkt.

– Det var egentligen genom min tränare (Bengt Stattin) som jag tog kontakt med Stig. Jag hade så höga fysiska värden att han sade till mig att "nu kan jag inte göra så mycket mer för dig. Det blev en dimension till med Stig. Jag kanske inte tog det på tillräckligt stort allvar innan hur man kan jobba mentalt.

– Jag kände att det här är ett steg till. För mig var det viktigt. Det gäller att hitta sätt hur jag själv funkar. Nu kan jag styra mig mycket mer. Det är 50 procent kvar, hoppas det är klart i februari.

En överansträngd lårmuskel gjorde att Jönsson avstod svenska sprintpremiären i Bruksvallarna och i stället körde 15-kilometersloppet.

Förväntningar inför världscuppremiären?

– Att jag inte blir skadad, och att jag får testa lite mentala taktiker.