Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är nästan alla lodjur skjutna

Nu får man inte jaga lodjur i Härjedalen längre. I länet är det bara i Strömsund som det finns lodjur kvar att skjuta.

Under söndagen avlystes lodjursjakten i delområde fyra – Härjedalen. De hade 24 lodjur tilldelade och nu har 25 lodjur fällts.

– Det är lätt att ett lodjur för mycket fälls. Som i morse tillexempel så berättade vi på telefonsvararen att det fanns två lodjur kvar att fälla i Härjedalen. Sedan låg tre jägare på kö under dagen för att rapportera in att de skjutit lodjur i Härjedalen, säger Frank Nilsson, vakthavande polisbefäl.

Jakten i Jämtlands län är uppdelad på fyra områden där varje delområde har sin egen tilldelning. Krokoms och Åre kommuner är delområde nummer två och där får tolv djur dödas under årets jakt. Där har 13 djur fällts i år.

Delområde tre omfattar Östersunds, Ragunda, Bergs och Bräcke kommuner. Där är tilldelningen 13 lodjur men 14 djur har dödats.

Strömsunds kommun – delområde ett – är det enda stället i Jämtland där man fortfarande får fälla lodjur. De har en tilldelning elva lodjur men där har bara tre djur fällts.

– Jag har faktiskt ingen aning om varför det är så, säger Frank Nilsson.

Förutom traditionell jakt så får även lodjur fångas med godkända fällor.