Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är nya Hissmofors i drift

Nu står den klar - Hissmofors VI. Närmare en miljard kronor har investerats i kraftstationen som nu ska kunna leverera el till motsvarande 16 000 villor årligen.

Bygget av den nya kraftstationen började redan i mars 2011. I dag, knappt tre år och en miljard kronor senare, är anläggningen i gång. Det här är Jämtkrafts största investering hittills.

– Vi är glada och stolta över att stationen nu är klar. Vi har hållit både tidsplaner och ekonomiska kalkyler, säger Franz Birkl vid Jämtkraft som har varit projektledare för den nya stationen.

Den officiella invigningen kommer att ske första den 14 juni. Då ska de gamla turbinerna och den gamla gula byggnaden ha rivits. Men redan nu är den nya kraftstationen igång. Och kraften som leveras motsvarar det 16 000 villor årligen sätter sprätt på.

Orsaken till att Jämtkraft tvingades bygga nytt är det faktum att den gamla anläggningen vilar på svällskiffer, en bergart som sväller då den kommer i kontakt med syre vilket har medfört att bärande konstruktioner spruckit.

– Att renovera anläggningen skulle bli på tok för dyrt. Därför beslutades att en ny anläggning skulle ersätta den gamla. Och den nya anläggningen bygger på ny teknik som inte påverkas av bergets negativa egenskaper, förklarar Tommy Borgh, chef för elproduktionen vid Jämtkraft.

Totalt omfattar nu anläggningen i Hissmofors tre aggregat. Trots att anläggningen är sprillans ny och byggd med den senaste tekniken är effektuttaget marginellt större än tidigare.

– Effektökningen är tre procent. Det kan man kanske tyda som att de var bra även förr att bygga kraftverk, säger Tommy Borgh.

Efter den officiella invigningen i juni kommer dammen att vara öppen för gångtrafik.