Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är Storsjöflaket isfritt

Idag på eftermiddagen den 30 april rapporteras Storsjön vara isfri.

– Igår låg fortfarande stora delar av Storsjöflaket isbelagt, men idag har det blåst en del och det gjorde att isen till största delen brutit upp, säger Andreas Gyllenhammar

Medelislossningen för Storsjön är den 17 maj, räknat utifrån befintlig statistik från 1871, och i år gick alltså isen upp 17 dagar tidigare än normalt.

Det blev en kort isperiod eftersom isen lade sig först den 7 januari, vilket gör att årets isperiod blev bara 114 dagar. Medel-isläggningen för Storsjön är den 16 december Storsjöns, vilket innebär att den normala isperioden är 152 dagar.

– Det är ju en stor naturlig variation på Storsjöns isperiod, men samtidigt har vi ett mycket långt datamaterial så trenden är väldigt tydlig. Storsjöns isperiod blir allt kortare. Det här är i linje med vad man ser runtom i världen när det gäller en gradvis stigande årsmedeltemperatur.

När isen lägger beror enligt Andreas Gyllenhammar mycket på vädret under datumen kring själva isläggningen, men när isen bryter är en bättre klimatindikator som i högre grad sammanfattar vinterklimatet.

– Räknar man på utvecklingen sedan 1970 så går isen upp 16 dagar tidigare nu. Längden på isperioden påverkar många ekosystemfunktioner i sjöar och forskning har visat att timingen i vårblomningen av växtplankton och även sjöns näringssituation påverkas av att isen går upp tidigare, säger klimatforskare Andreas Gyllenhammar som i år vikarierar för sin far meteorologen Roger Gyllenhammar vad gäller på Storsjöns isläge.