Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu åtalas männen som stal Daniels Pontiac

Daniel fick fatt på tjuvarna efter en annons på Blocket och med hjälp av polisen.

Det var vid lunchtid, torsdagen den 8 maj, som Daniel Persson upptäckte att hans nyinförskaffade Pontiac Trans Am var stulen. Den hade stått på vinterförvaring i ett garage på Prästgatan i centrala Östersund. Han ringde omedelbart till Polisen och förklarade situationen och att det fanns tydliga spår av tjuvarna. Deras reaktion på hans beskrivning blev att koppla honom vidare för att göra en anmälan. Utan att varken ha undersökt bevisen eller förklara varför de inte ville komma.

– Först trodde jag att någon hade rullat iväg med den för att skoja, men när jag fattade att den var borta kom det bara en massa svordomar, berättar Daniel.

Mikael Lundberg, Jourhavande förundersökningsledare, förklarade att de sällan kan skicka ut personal på den här typen av brott. De måste oftast prioriteras till allvarligare brott.

– En tänkbar anledning kan vara att teknikerna är upptagna med den sista tidens dödsfall i länet, sade Lundberg.

Efter att Daniel pratat med polisen lade han ut en annons på Blocket under kategorin "efterlysningar". Det var då vändningen kom; efter fem minuter fick han ett samtal från en man som sett två män mixtra med bilen längs en väg i Torvalla. Genast ringde Daniel ännu en gång till polisen och fick då ett helt annat gensvar. De skickade per omgående patruller till platsen. Daniel åkte också dit, och när han kom fram såg han fem polispatruller, varav en hundpatrull.

– Jag skakade när jag kom fram, jag hade så mycket adrenalin i kroppen

Två män som är 23 och 28 år gamla och kända av polisen sedan tidigare greps av polisen vid platsen. Nu åtalas de vid Östersunds tingsrätt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Åklagaren yrkar på att männen ska betala skadestånd på 10 000 kronor till Daniel Persson för förlorad arbetsinkomst, självrisk till försäkringsbolaget samt bränslekostnader. Dessutom tycker åklagaren att de ska betala 25 000 kronor till försäkringsbolaget för rekond och omlackering av bilen.