Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu bjuder landshövdingen dig på tårta

På fredag går startskottet för länets båda VM–evenemang 2019. Landshövdingen bjuder allmänheten på tårta i residensträdgården. Samma eftermiddag hålls även ett möte med alla kommunledningar.

– VM i utförsåkning och skidskytte är en angelägenhet för hela länet. När vi nu fått värdskapet för bägge tävlingarna 2019, finns verkligen anledning att fira. Samtidigt inbjuds samtliga åtta kommunledningar till residenset. Vi ser det här som en kickoff, berättar landshövding Jöran Hägglund.

Åre och Östersunds kommuner, Länsstyrelsen och Regionförbundet, står tillsammans bakom aktiviteterna på fredag. Alla intresserade får delta i ett allmänt tårtkalas i residensträdgården från klockan fyra. Och en timme innan sätter sig politiker, tjänstemän och andra inblandade i ett första gemensamt samrådsmöte.

– Här får länet en gyllene chans. Samtidigt är värdskapet en kraftfull utmaning som vi måste ta oss an med gemensamma krafter, fortsätter landshövdingen.

Utifrån sin tidigare konsultroll som utredare av ett möjligt vinter-OS till Stockholm/Åre, vet Jöran Hägglund förutsättningarna för riktigt stora internationella arrangemang.

– Räknat på antalet aktiva, aktiviteterna och det mediala intresset, är den alpina skiddelen ungefär 40 procent av ett OS. Lägg till skidskyttet, så har vi näst intill ett halvt OS i och med de här VM-tävlingarna, menar Jöran Hägglund.

Han ser 2019 som året med stora möjligheter. Länet har redan nu alltså fått tävlingarna.

– Nu gäller att vi gör arrangemangen riktigt bra. Det sportsliga behärskar orterna bäst var för sig. Men det finns mycket mer av infrastrukturfrågor och andra samhällsnyttiga funktioner som myndigheter, kommuner och andra måste jobba med tillsammans. I det arbetet kan vi på Länsstyrelsen säkert göra nytta, säger han.

Han tar två konkreta exempel kring infrastrukturen. Tågkommunikationerna från Vaernes internationella flygplats i Trondheim måste bara lösas. Först i Norge och sen förbi Det Stora Helvetet, nära Storlien – en sträcka där järnvägen i dagsläget inte håller den säkerhetsstandard som krävs.

– Säkerställandet av bra tågförbindelser Östersund–Åre är lika viktigt. Med garantier för att inte staten och SJ drar sig undan, utan tvärt om satsar och hjälper ett län under utveckling, fortsätter landshövdingen.

Jöran Hägglund betonar att alla åtta kommuner ska vara delaktiga i det som nu väntar.

– Det kan bli en hausse kring 2019 som vi sällan skådat. Den kan många dra nytta av i utvecklingshänseende. Men vi har samtidigt en gemensam läxa att göra och den börjar vi med redan på fredag, slutar landshövding Jöran Hägglund.